Workshop tehnic TeraPlast: Rețelele subterane de telecomunicații

Workshop tehnic TeraPlast: Rețelele subterane de telecomunicații

Rețelele subterane de telecomunicații au reprezentat tema centrală a workshopului tehnic organizat de TeraPlast în colaborare cu Teledatanet la depozitul TeraPlast din localitatea Săcele, Brașov.

Tambur microtuburi TeraDuct by TeraPlast

În primul panel al evenimentului au fost prezentate echipamentele de lucru necesare în vederea operațiunii de cartografiere a rețelelor subterane existente (gaz, apă, energie electrică, telecom). S-a pornit de la premisa că, în România, nu există în acest moment o lege care să oblige executantul proiectelor de canalizații subterane ca, înainte de începerea lucrării sau în timpul acesteia, să dețină un echipament de detecție utilități subterane sau să contracteze o firmă specializată în acest domeniu, cu ajutorul căreia să cartografieze rețelele existente. O astfel de procedură de lucru ar reduce semnificativ accidentele de muncă și avariile asupra rețelelor subterane. Teledatanet a făcut o prezentare a gamei variate de echipamente și softuri care vin în ajutorul executanților.  

De asemenea, TeraPlast a prezentat produsele din portofoliu cu un focus special pe microtuburile pentru protecția cablurilor de fibră optică. Cu o gamă variată de diametre si configurații, TeraPlast își propune să fie un partener de încredere și să răspundă cerințelor partenerilor săi prin promptitudine și produse de înaltă calitate. 

Echipamentele care sunt necesare în procesul de instalare a microcablurilor de fibră optică în microtuburi au ținut capul de afiș al celui de-al doilea panel al workshopului. Partenerul CBS le-a vorbit participanților despre gama largă de produse pe care acesta o pune la dispoziție, mașini de suflat (atât pentru microcabluri de fibră optică, cât și pentru cabluri convenționale) și echipamente hidraulice de împingere a fibrei de carbon care înlesnesc procesul de instalare a cablurilor/microcablurilor într-o canalizație subterană de telecomunicații. 

În aceeași secțiune, partenerii de la Atmos au semnalat necesitatea folosirii compresoarelor de aer în procesul de instalare a microcablurilor de fibră optică, reducerea coeficientului de frecare, precum și suspensia microcablului în microtub datorită aerului.

Ultimul panel a fost dedicat unei sesiuni demo pe baza celor discutate în secțiunile precedente. Au fost prezentate produse Jonard de pregătire a cablurilor, microcablurilor, monotuburilor si a microtuburilor, iar cei de la Teledatanet au prezentat diferite tipuri de echipamente Radio Detection (sonde, emițătoare de semnal, aparate de detecție). 

În incinta depozitului TeraPlast, a fost instalat un traseu de microtub realizat dintr-un fascicul de TeraDuct MIX 3x14/10. Lungimea traseului a fost de aprox. 300 m, cu 4 schimbări de direcție,  fiind suflat un microcablu cu diametru exterior de 6.5 mm. 

Menționăm faptul că, pentru o instalare facilă și atingerea distanțelor din cadrul proiectelor, se impune respectarea factorului de umplere a diametrului interior al microtubului, diametrul microcablului de fibră optică nefiind mai mare de 75%  din diametrul interior al microtubului. S-a procedat la instalarea microcablului de fibră optică cu o viteză de aproximativ 60 m/minut.

Mulțumim invitaților pentru participare și așteptăm să ne revedem la următorul workshop.

Te-ar putea interesa

Documente

Găsești toate documentele TeraPlast aici

Abonează-te la newsletter

Fii la curent cu ofertele noastre și tutorialele din grupul TeraPlast