Țevi și fitinguri din polietilenă pentru canalizare

Țevile din polietilenă sunt produse prin extrudarea granulelor de polietilenă (PE80 sau PE100).

Țevile din polietilenă au suprafața interioară și exterioară netedă, sunt flexibile și rezistente la temperaturi exterioare de până la -30°C. Țevile și fitingurile din polietilenă au numeroase domenii de utilizare dintre care amintim:

  • Rețele de canalizare, fie in sistem gravitațional fie în presiune.
  • Rețele de canalizări interioare pentru construcții.

Durata de viată este apreciată la minim 50 de ani în condițiile respectării condițiilor de presiune și temperatură precum și a tehnologiei de punere în operă.

Vezi Catalogul TeraPlast

Găsești gama completă de produse în catalogul TeraPlast 2020.

Caracteristici si avantaje ale sistemului de țevi si fitinguri din polietilenă

Manevrabilitate

Greutatea redusă a componentelor sistemului de țevi și fitinguri din PE asigură o manevrabilitate extrem de ridicată în ceea ce privește transportul, depozitarea și manevrarea precum și instalarea acestuia.

Sudabilitate

Este o caracteristică fundamentală a acestui tip de sistem. Părțile componente ale sistemului se pot îmbina prin diferite tehnologii speciale de sudură aflate la îndemâna constructorilor.

Pierderi de presiune

Suprafața interioară a țevilor și fitingurile este extrem de netedă astfel încât nu se pot forma depuneri de materiale în interior, iar pierderile de presiune sunt reduse la minim.

Rezistența la îngheț

Elasticitatea polietilenei permite lărgirea secțiunii țevii în cazul în care lichidul transportat îngheață și astfel își mărește volumul.

Rezistența la agenți chimici

Atât țevile cât și fitingurile din PE au o rezistență chimică ridicată la majoritatea soluțiilor apoase, la acțiunea agresivă a materiilor din sol, sărurilor anorganice și majoritatea acizilor și bazelor chiar și în cazul concentrațiilor mari și temperaturilor ridicate.

Rezistența la abraziune și coroziune

Aceste caracteristici permit transportul fluidelor cu viteze de peste 7m/sec fără probleme de eroziune, chiar și în cazul substanțelor acide sau alcaline cu pH cuprins între 1 și 14.

Comportamentul la foc

Din acest punct de vedere, țevile din polietilenă se aprind și ard încet, dar nu întrețin arderea și se autosting (clasa C4).

Utilizare în zone seismice

Flexibilitatea și elasticitatea țevilor din polietilenă le recomandă pentru utilizare în zone cu risc seismic.

Electricitatea statică

Țeava din PE este supusă fenomenelor electrostatice datorită rezistivității ridicate a materialului. Țevile împământate sunt supuse acumulărilor de sarcini, ca urmare a umidității mediului și amplului contact rețea – teren.

Țevile și fitingurile din polietilenă sunt mai cunoscute pentru utilizarea lor în rețele de alimentare și distribuție apă și gaz însă sunt utilizate cu succes și în cazul sistemelor de canalizare îngropată gravitațională dar mai ales pentru cele în presiune.

Sunt deseori situații în care o anumită porțiune a rețelei de canalizare este în sistem de presiune (canalizare pompată). În astfel de situații cel mai recomandat sistem este sistemul de țevi și fitinguri din polietilenă, ca urmare a faptului că îmbinarea elementelor sistemului se execută prin sudură, ce asigură o etanșeitate a sistemului în cazul unor presiuni mai mari de 0,5 bari, presiunea de verificare pentru rețelele de canalizare din PVC cu îmbinare cu mufă și garnitură.

Deși țevile de polietilenă se produc pentru rețele în care presiunile pot ajunge și până la 25 de bari, în cele mai multe dintre situații în sistemele de canalizare în presiune se utilizeaza țevi cu presiuni nominale de 3,2 sau 4 bari. Țevile de polietilenă pentru canalizare sunt de culoare neagră, fără dungi sau negre cu dungi de culoare maro.

Gama de diametre pentru țevi de presiune de canalizare oferită de TeraPlast este cuprinsă între 200 și 630mm și se livrează în bare de 12m lungime.

Țeava PE-100RC cu strat aditivat PP

Instalare

Durata de viață a rețelelor executate din polietilenă este influențată în mod covârșitor de modul în care este realizat șanțul de pozare, patul de fundare precum și de gradul de compactare. Influența diametrului țevii, a caracteristicilor terenului și adâncimii de pozare asupra tensiunilor, respectiv a deformărilor țevii este neglijabilă. Efectul sarcinilor datorate circulației vehiculelor se manifestă numai în cazul adâncimilor de pozare mai mici de 1m.

Calitatea lucrarilor de pozare, materialul și gradul de compactare sunt determinante în privința tensiunilor și deformațiilor. Pentru informații detaliate cu privire la instalarea țevilor și fitingurilor din polietilenă, precum și a tehnicilor de îmbinare va rugăm sa consultați capitolul Țevi și fitinguri din polietilenă pentru alimentare și Distribuție apă-gaz din Secțiunea Infrastructură-Utilități.

Țevi PP corugate și fitinguri canalizări exterioare

Țevi PP corugate și fitinguri canalizări exterioareȚevile PP corugate canalizări exterioare se produc prin coextrudare, conform standardului SR EN13476-3:2007 rezultând o țeavă cu un perete interior lis de culoare deschisă pentru a ușura inspectarea cu camere video, cu o rugozitate extrem de redusă și un perete exterior, de tip profilat.Peretele exterior profilat asigură rezistenţa la …

Țevi și fitinguri PVC canalizări exterioare

Țevi și fitinguri PVC canalizări exterioareTeraPlast, în calitate de cel mai mare procesator de PVC-U din România, produce o varietate largă de țevi și fitinguri din PVC neplastifiat (PVC-U) pentru sisteme de canalizări exterioare gravitaționale îngropate, supuse unor sarcini normale sau sarcini de lucru deosebite.Domeniile de utilizare a sistemelor din PVC-U sunt variate, acoperind atât …

Capace cămine și grătare canalizari exterioare

Capace cămine și grătare canalizări exterioareCapacele cămine și grătarele canalizări exterioare reprezintă elemente de închidere și protecție pentru căminele de inspecție și căminele de vizitare din rețelele de canalizare sau alimentare cu apă.Grătarele reprezintă elemente de protecție si preluare a apelor pluviale utilizate în special în cazul gurilor de scurgere.Deoarece acestea se amplasează la nivelul …