1896

Se infiinteaza la Bistrita o unitate de productie a placilor ceramice, ce apartine mesterului sas Schuster Walter

1917

Fabrica de sobe si produse ceramice

Familia Dr. Corneliu Biss achizitioneaza unitatea de productie a placilor ceramice si o transforma in societatea pe actiuni “Fabrica de sobe si produse ceramice”.

Pe langa familia Biss, in actionariatul noii companii mai erau familia Muller, familia Senensieb si Banca de Credit Bistrita. Registrul actionarilor “Fabrica de sobe si produse ceramice” (foto).

1948

Fabrica de Sobe si Produse Ceramice a fost nationalizata.

1977

Intreprinderea Materiale de Constructii Bistrita

Infiintarea Intreprinderii de Materiale de Constructii Bistrita, iar “Fabrica de Sobe si Produse Ceramice” este integrata in aceasta intreprindere.

1978

Punerea in functiune a primelor linii de extrudare profile si tevi PVC

1979

Linia de dozare-malaxare

Se pune in functiune prima linie de dozare-malaxare, care asigura o parte din necesarul de granule pentru liniile de extrudare existente si pentru celelalte 22 puse in functiune in cursul aceluiasi an.

1990

Teraplast

Teraplast a luat fiinta, prin divizarea Intreprinderii de Materiale de Constructii din Bistrita, care detinea sectiile de teracota si de prelucrare a maselor plastice.

1992

Acces piete externe

Teraplast incheie un parteneriat strategic cu compania maghiara Gemenc Plast Rt, scopul acestei asocieri fiind asigurarea accesului la pietele externe prin adoptarea unor tehnologii de productie avansate.

1994

Infiintarea Politub si Plastsistem

  • Teraplast infiinteaza, in asociere cu compania Rompetrol SA si cu societatile franceze Gaz de France si Socomo-Socotub, firma mixta Politub, avand ca profil de activitate producerea si distribuirea de tubulatura din polietilena destinata instalatiilor de distribuire a apei potabile si a gazelor natural.
  • Teraplast, in calitate de actionar principal cu o participatie de 17,9%, impreuna cu alte persoane fizice, pune bazele companiei Plastsistem, avand ca obiect de activitate fabricarea de produse injectate, tamplarie PVC si comercializarea de produse complementare portofoliului Teraplast.
1995

Privatizarea Teraplast

Compania Teraplast isi privatizeaza integral capitalul prin metoda MEBO.

1998

Grupul Teraplast

Se pun bazele grupului de companii TeraPlast, al carui fondator si lider este compania TeraPlast.

1999

Teraplast devine asociat principal

  • Teraplast a preluat participatia companiei Rompetrol SA in Politub, devenind astfel asociat principal, cu o participatie de 50% alaturi de partenerii francezi de la Socomo-Socotub.
  • Compania Aliaxis, unul din liderii mondiali in productia si distributia de tevi si tubulatura devine, prin achizitia firmei britanice Marley, care la randul ei a preluat Gemenc Plast Rt (partenerul maghiar al Teraplast), actionar indirect al Teraplast, oferind companiei avantajul apartenentei la un grup international.
2004

Investitii

  • Compania investeste peste 16 milioane de euro in dezvoltarea si modernizarea capacitatilor de productie;
  • Teraplast demareaza productia de ferestre cu geam termoizolant si cu profil pentacameral;
2007

Teraplast – actionar majoritar Plastsistem

Teraplast a devenit actionar majoritar cu o participatie de 70,42% in compania Plastsistem, care a fost reorganizata pentru a desfasura activitati de productie de panouri termoizolante cu miez de spuma poliuretanica.

2008

Listarea la BVB

  • listarea la Bursa de Valori Bucuresti a anui pachet de 20% din actiuni
  • demararea procesului de relocare a fabricilor Teraplast din orasul Bistrita, in localitatea Saratel, ceea ce inseamna cel mai amplu program investitional, din istoria companiei
2009

Fabrica de poliolefine

S-a finalizat constructia si utilarea tehnologica a fabricii de poliolefine.

2010

Finalizarea relocarii

Finalizarea relocarii tuturor companiilor din Grupul Teraplast in Parcul Industrial de la Saratel.

2011

Sediu social

Compania Teraplast isi muta sediul social din Bistrita in Parcul Industrial, dezvoltat de Grupul Teraplast in extravilanul municipiului.

2013

Noua identitate vizuala

2013

TeraSteel (Plastsistem) începe producția de structuri zincate, în urma investiției de 2.5 milioane de euro.

2016

Compania Teraplast SA înființează compania Teraplast Hungaria KFT, ca parte a strategiei companiei de a crește valoarea exporturilor.

Rebrandingul companiei Plastsistem care devine TeraSteel, noul nume reprezentând mai bine domeniul de activitate, direcţiile de dezvoltare viitoare ale companiei şi apartenența la grup.

2017

Investiții

Achiziția a 60% din acțiunile companiei Depaco-producătorul numărul 2 de țiglă metalică din România. Achiziția unei fabrici de panouri sandwich în Serbia care va dubla capacitatea actuală de producție.

Achiziția pachetului reprezentând 50% din capitalul social al Politub S.A., TeraPlast ajungând astfel la o participație de 99,99%.