Țevi și fitinguri drenaj

În calitate de expert în domeniul soluțiilor pentru rețele de canalizare, TeraPlast completează portofoliul său de sisteme cu soluții pentru drenajul apei, punând la dispoziția clienților săi trei sisteme de drenaj din care aceștia pot opta, în funcție de aplicația pe care au o de executat, astfel:

    • Sistemul pentru drenaj ce utilizează țevi rigide cu fante fabricate din PVC cu perete compact.
    • Sistemul pentru drenaj ce utilizează țevi flexibile cu fante, fabricate din PVC gofrat.
    • Sistemul pentru drenaj ce utilizează țevi flexibile cu fante fabricate din PE corugat cu perete dublu.

Toate aceste sisteme se pot utiliza pentru drenajul apelor subterane, în cazul diferitelor aplicații cum sunt sistemele de drenaj de suprafață și de adâncime, subtraversări și drenaje pentru drumuri, căi ferate, construcții de stadioane dar și alte construcții civile sau industriale, amenajări hidrotehnice sau diferite aplicații în agricultură. Alegerea soluției optime, respectiv a sistemului, urmând să se facă în funcție de aplicația ce urmează să fie pusă în operă și cerințele de rigiditate impuse de aplicația respectivă.

Vezi Catalogul TeraPlast

Găsești gama completă de produse în catalogul TeraPlast 2020.

Principalele caracteristici si avantaje ale sistemului de țevi și fitinguri pentru drenaj

Caracteristicile fizico-chimice și implicit avantajele acestui
sistem sunt similare cu cele ale sistemului din PVC-U, descrise în
capitolul Tevi si Fitinguri din PVC-U pentru canalizări exterioare.

Temperatura max.acceptabilă a fluidului vehiculat este de 60°C.

Pentru acest tip de țevi se pot utiliza fitingurile injectate din
PVC SN4 sau SN8, prezentate detaliat în cadrul capitolului de
țevi și fitinguri din PVC-U pentru canalizări exterioare cu care
sunt perfect compatibile.

Durata de viață a sistemelor de drenaj realizate din PVC sau PE este estimată la minim 50 de ani.

Aceste sisteme cu rezistență mare la coroziune se pot instala simplu și extrem de rapid, în special în cazul sistemelor ce au în componență țevile livrate în colaci. Întreținerea și curățarea sistemelor se poate face cu usurință.

Sistemul de țevi flexibile corugate din polietilenă pentru drenaj este un sistem complet ce cuprinde țevi din PE corugate cu perete dublu, ce se utilizează în sisteme de drenaj de suprafață și de adâncime, subtraversări și drenaje pentru drumuri, căi ferate, construcții de stadioane dar și alte construcții civile sau industriale, sau alte aplicații în care este solicitată asigurarea unei rigidități inelare ridicate.

Conductele corugate au peretele interior neted, din polietilenă de medie densitate, iar cel exterior, din polietilenă de înaltă densitate, profilat și lipit de cel interior în zonele de contact. Structura corugată asigură flexibilitatea conductei și un consum minim de material pe unitatea de lungime, pentru un diametru și o rigiditate inelară date.

Sistemul cuprinde țevi flexibile din PE pentru drenaj cu perete dublu cu diametre cuprinse între 90 și 200mm în clasele de rigiditatea inelară SN4, SN8 conform EN ISO9969.

Rezistența la șoc exterior este conform EN744 iar flexibilitatea inelară conform EN1446.

Țevile se produc și se livrează în colaci cu lungimi diferite, in funcție de diametrul țevii. Fiecare colac este prevăzut cu o mufă specială, dublă pentru conectarea cu tronsonul următor.

Temperatura maximă acceptabilă a fluidului vehiculat este de 40°C.

Țevile pentru drenaj sunt fabricate conform standardului SR EN 13476-3:2009, prin executarea unor fante pe circumferința țevilor din PE gofrat, cu ajutorul unui utilaj specializat. Fantele se realizează perpendicular pe generatoarea țevii.

Țevile sunt prevăzute cu trei tipuri de fante: la 360°, la 225° și la 135°. Fantele prin care apa pătrunde în tub sunt situate simetric pe circumferința și pe toată lungimea țevii. Aceste perforații ocupă aproximativ între 50 si 100 cm2 /m2 din suprafața țevii pentru libera circulație a apei în funcție de varianta de perforare.

Sistemul este întregit de o gama de fitinguri injectate, fabricate special pentru acest tip de țeavă.

Țeava PE-100RC cu strat aditivat PP

Tipuri de sistem

Sistemul de drenaj cu țevi rigide cu fante din PVC cu perete compact

TeraPlast produce țevi din PVC-U cu perete compact, rigide, pentru drenaj prevăzute cu mufă și garnitură elastomerică, cu diametre cuprinse între 110 și 400 mm, în clasele de rigiditatea inelară SN4 și SN8. Țevile se produc în bare cu mufă și garnitura montată, cu lungimea de 6m.

Acest tip de sistem se utilizează pentru drenarea apelor subterane în special în condiții mai deosebite în care încărcările statice și dinamice sunt ridicate, cum sunt aplicațiile din domeniul feroviar, rutier cu clase mari de încarcare, etc. Pe lângă aplicații clasice, precum cele descrise mai sus, acest tip de sistem se poate utiliza și pentru colectarea levigatului la depozitele de deșeuri solide, sau captarea biogazului din depozitele de deșeuri menajere.

Temperatura maximă acceptabilă a fluidului vehiculat este de 60°C.

Caracteristicile fizico-chimice și implicit avantajele acestui sistem sunt similare cu cele ale sistemului din PVC-U.

Țevile pentru drenaj sunt fabricate conform standardului SF 97/2015, prin executarea unei operații suplimentare de frezare a unor fante pe circumferința țevilor din PVC compact, cu ajutorul unui utilaj specializat. Fantele se realizează perpendicular pe axa țevii.

Fantele au dimensiuni de 1,00mm și 2,00mm cu o distanță de 10,00mm între acestea.

Țevile se pot realiza cu 1, 2, 3 sau 4 rânduri de fante. În funcție de numărul rândurilor de fante executate, rezultă gradul de deschidere.

Astfel vom avea :

  • Cu 4 rânduri de fante – 360°
  • Cu 3 rânduri de fante – 270°
  • Cu 2 rânduri de fante – 180°
  • Cu 1 rând de fante – 90°

Pentru acest tip de țevi se pot utiliza fitingurile injectate din PVC SN4 sau SN8, prezentate detaliat în cadrul capitolului de țevi și fitinguri din PVC-U pentru canalizări exterioare cu care sunt perfect compatibile.

Sistemul de drenaj cu țevi flexibile cu fante din PVC cu perete gofrat

Sistemul de țevi flexibile din PVC gofrat pentru drenaj este un sistem complet ce cuprinde țevi din PVC cu un singur perete, ce se utilizează în special pentru drenarea apelor subterane în aplicații rezidențiale, pentru protecția împotriva umezelii și a apelor freatice ce acționează asupra fundațiilor și zidurilor, pe marginea drumurilor, în afara zonelor cu trafic, terenuri de sport sau în agricultură, pentru drenajul pajiștilor sau al altor terenuri sau pentru disiparea și infiltrarea apelor provenite din micro-stații de epurare. În general utilizarea acestui sistem este recomandată pentru aplicații relativ simple ce nu impun condiții de rigiditate inelară.

Gama de diametre a acestui sistem cuprinde țevi cu diametrul cuprins între 50 și 160mm.

Țevile se produc și se livrează în colaci cu lungimi de 50m. Fiecare colac fiind prevazut cu o mufă specială, dublă, pentru conectarea cu tronsonul următor. De asemenea țevile sunt disponibile și se pot comanda și cu înveliș din filtru sintetic. Țevile sunt îmbrăcate într-o pânză de geotextil.

Temperatura maximă acceptabilă a fluidului vehiculat este de 60°C.

Țevile pentru drenaj sunt fabricate prin extrudare conform standardului SR EN61386-23:2004, prin executarea unor fante pe circumferința țevilor din PVC gofrat, cu ajutorul unui utilaj specializat. Fantele se realizează perpendicular pe generatoarea țevii. Țevile sunt prevăzute cu fante pe toată circumferința (360°). Sistemul este întregit de o gama de fitinguri injectate fabricate special pentru acest tip de țeavă.

Sistemul de drenaj cu țevi flexibile cu fante din PVC cu perete gofrat

Guri de scurgere nestradale

Guri de scurgere nestradaleTeraPlast vă oferă o gamă profesională de receptori de capacități mari de scurgere pentru acoperișuri plate de suprafețe mari, produse de compania HL Hutterer & Lechner Gmbh, companie cu o tradiție de peste 60 de ani în domeniul dezvoltării de produse inovative pentru aplicații din domeniul drenajului suprafetelor (sifoane de pardoseală, receptori …

Guri de scurgere stradale

Guri de scurgere stradaleTeraPlast oferă soluții profesionale pentru preluarea apelor pluviale de pe suprafețe carosabile sau pietonale. Acestea includ guri de scurgere (geigere) carosabile, folosite în special la drumuri. Gurile de scurgere stradale sau geigerele, așa cum mai sunt cunoscute de o mare parte dintre utilizatori, reprezintă o parte componentă a unei rețele de canalizare ce …

Drain system - Sistemul de canalizări exterioare

Sistemul de canalizări exterioare de la TeraPlast este soluția optimă pentru aplicații din exteriorul clădirii. Utilitatea sistemului se extinde și în privința lucrărilor de dezvoltare a rețelelor de utilități din infrastructura urbană și rurală. Pentru lucrările executate la interiorul clădirilor, se poate vizualiza Sistemul de canalizări interioare. Performanța și durabilitatea sunt principalele atribute ale gamei variate …