Tuburi protecție cabluri

Sistemul de țevi corugate de protecție din PE

Sistemul de țevi flexibile corugate din polietilenă pentru protecția cablurilor este un sistem ce cuprinde țevi din PE corugate cu perete dublu ce se utilizează în aplicații în care este solicitată asigurarea unei rigidități inelare ridicate. Conductele corugate au peretele interior neted, din polietilenă de medie densitate, iar cel exterior din polietilenă de înaltă densitate, profilat și lipit de cel interior în zonele de contact.

Structura corugată asigură flexibilitatea conductei și un consum minim de material pe unitatea de lungime, pentru un diametru și o rigiditate inelară date. Gama de diametre este cuprinsă între 40 și 200mm. Țevile se produc și se livrează în colaci cu lungimi diferite, în funcție de diametrul țevii. Fiecare colac este prevazut cu o mufa special dublă pentru conectarea cu tronsonul următor.

Sistemul de țevi de protecție din PVC cu mufă lisă

TeraPlast produce țevi din PVC-U cu perete compact, rigide, pentru protecția cablurilor prevăzute cu mufă pentru lipire conform standardului SR EN 61386-24 în clasele L si N. Cele două clase sunt rezultatul clasificării țevilor pentru protecție cabluri, în funcție de rezistența acestora la impact astfel:

  • Clasa L = condiții ușoare de lucru - cel putin 9 eșantioane trec testul de rezistență la impact cu ciocanul de 3kg.
  • Clasa N = condiții normale de lucru - cel putin 9 eșantioane trec testul de rezistență la impact cu ciocanul de 5kg.

O altă clasificare e făcută în funcție de rezistența la compresiune. Astfel, atât țevile din clasa L cât și cele din clasa N se clasifică din punct de vedere al rezistenței la compresiune în funcție de următoarele valori: 250, 450 sau 750 N.

Clasa și rezistența la impact trebuie obligatoriu marcate pe țevile de PVC pentru protecție cabluri. Gama de diametre este cuprinsă între 32 și 140 mm pentru tuburile din clasa L și între 63 și 250mm pentru țevile din clasa N. Țevile se produc în bare, în special cu lungimile de 6m, însă, pentru anumite diametre, se produc și la lungimea de 4m.