Țevi și fitinguri PP fonoabsorbante

Țevi și fitinguri PP fonoabsorbante

Sistemul de canalizări interioare fonoabsorbante PP ULTRA dB este un sistem complet de țevi și fitinguri din polipropilenă aditivat cu compuși minerali. Țevile sunt fabricate prin procedeul de coextrudare cu pereți structurați:

 • stratul interior, de culoare albă, ce permite inspectarea facilă;
 • stratul exterior de culoare albastră, cu rezistența la murdărire și prevazut cu marcaj permanent din centimetru in centimetru.

Fitingurile sunt realizate prin injecție.

Proprietațile excelente ale materiei prime, rezistența ridicată la impact, rezistența la substanțe chimice și temperaturi ridicate, etanșeitatea ridicată, greutatea redusă și instalarea facilă, sunt motive pentru care produsele realizate din polipropilena cu aditivi din substanțe minerale au devenit din ce în ce mai populare.

Gama sistemului PP ULTRA cuprinde diametrele de: 50 mm, 75 mm, 110 mm, 160 mm.

Vezi catalogul

Principalele caracteristici și avantaje ale sistemului de țevi și fitinguri PP fonoabsorbante 

Izolare fonică

Nivelul ridicat de izolare al sunetului, grație pereților structurali din polipropilenă (PP) cu aditivi minerali naturali, nivel de zgomot de 16 dB, confirmat de testele efectuate la Institutul Fraunhofer din Stuttgart, conform standardului DIN 4109-10, clasa a 3-a de izolare a sunetului, face ca sistemul nostru să fie perfect pentru clădiri cu ședere permanentă de persoane.

Rezistență chimică ridicată

Sistemul de țevi și fitinguri PP fonoabsorbante oferit de TeraPlast are o excelentă rezistență la fluide agresive, cu valori ale pH-ului cuprinse între 2 și 12.

Rezistență la temperatură

Sistemul nostru are o rezistență termică ridicată pentru fluide vehiculate permanent la o temperatură de 900C, cu vărfuri de temperatura de 950C pe termen scurt.

Rezistență mecanică ridicată

Sistemul de țevi și fitinguri PP fonoabsorbante oferit de TeraPlast are rezistență mecanică ridicată la temperaturi chiar până la -100C. În consecință, se poate monta și în condiții de iarnă. Sistemul are de asemenea rezistență foarte ridicată a țevilor la compresiune și impact, precum și posibilitatea de a fi instalate în interiorul și dedesubtul structurii, în sol sau în beton, datorită rigidității inelare minime de 4kN/m2 (domeniul de aplicare BD - clasa S16).

Instalare simplă

Instalare simplă și eficientă a sistemului datorită aplicării scării de măsură pe conducte - țevile pot fi tăiate în bucăți cu orice lungime. Metode foarte simple de îmbinare datorită garniturilor instalate în fabrică și gamei variate de fitinguri.

Caracteristici hidraulice

Sistemul include ți caracteristici hidraulice foarte bune de curgere a apelor uzate, datorită protejării suprafeței interioare perfect netede a țevii, ce împiedică acumularea de depuneri.

Domenii de aplicabilitate

Sistemul de canalizari interioare fonoabsorbant ULTRA dB, este folosit pentru realizarea rețelelor fără presiune, sisteme sanitare fonoabsorbante, pentru ape pluviale și de drenaj industriale.

Sistemul este folosit pentru canalizarea deversărilor extrem de agresive, ape reziduale urbane și industriale (efluenți cu pH cuprins intre 2-12), având inclusiv concentrații mari de hidrogen sulfurat și este de asemenea caracterizat de o deosebita rezistență la efluenți având temperaturi ridicate.

Datorită beneficiilor oferite, sistemul Ultra dB, este recomandat nu numai în locuințe, ci și pentru realizarea sistemelor de canalizare în: blocuri, spitale, spații de birouri, birouri, hoteluri, restaurante, cămine, spauri, laboratoare, cabinete stomatologice, săli de operații, școli, săli de curs la universități, biblioteci, studiouri de radio și televiziune, săli de concerte și săli de conferințe, teatre, magazine.

Se utilizeaza la transportul efluenților proveniți din industria farmaceutică, industria alimentară și de catering (de exemplu atunci când exista efluenți cu conținut ridicat de grăsimi, iar temperatura se recomandă a fi până la 70°C).

Țevi și fitinguri PP canalizări interioare

Tevi si fitinguri PP canalizări interioare

Sistemele de canalizări interioare din PP s-au numărat printre primele sisteme moderne din material plastic care au pătruns pe piața din România, după anul 1990. Noul sistem cu țevi și fitinguri din PP cu mufă și garnitură de etanșare a adus o schimbare majoră în special datorită simplității instalării dar și ca urmare a caracteristicilor fizico-chimice ale polipropilenei.

Polipropilena este o rășină sintetică termoplastică cu o densitate mai scăzută decât polietilena, cel mai greu material termoplastic, dar cu o rezistență mecanică mai ridicată, un punct de fuziune mai ridicat și o bună stabilitate dimensională. Este un produs termoplastic incolor și translucid, cu bune caracteristici mecanice, dielectrice și de izolare electrică precum și o rezistență deosebită la acțiunea agenților chimici.

Sistemul de țevi și fitinguri din PP cu mufă și garnitură se utilizează în special pentru executarea sistemelor de canalizări interioare dar și a celor de ventilație. Rezistența ridicată la coroziune și acțiunea diferitelor substanțe chimice recomandă acest sistem nu numai în aplicații rezidențiale ci și în industria chimică sau farmaceutică.

Temperatura maximă a apei uzate transportate prin sistemele din PP este de pâna la 95°C pentru perioade scurte de timp.

Țevile și fitingurile din PP se produc prin extrudare, respectiv injecție, din granule de PP în combinație cu coloranți, materiale de umplutură, stabilizatori și adaosuri de fricțiune.

Etanșarea este asigurată cu garnituri fabricate din cauciuc sintetic cu durată mare de viață, ce sunt montate în elementul profilat al mufei țevii și fitingurilor. Etanșarea rămâne asigurată chiar și în cazul deformării țevii, în limitele admise, sau deplasării sale. Țevile și fitingurile se livrează cu garnitura de etanșare montată.

Durata estimată de viață a sistemului de țevi și fitinguri din PP este de minim 50 de ani.

Sistemul de canalizări interioare din PP, oferit de TeraPlast, este un sistem complet si variat de țevi și fitinguri, fabricate conform SR-EN 1451-1/2 și SF98/2017.

Din punct de vedere dimensional gama de diametre a țevilor și fitingurilor din PP oferite de TeraPlast este cuprinsă între 32 și 125mm pentru țevi și 32 și 160 mm pentru fitinguri.

Caracteristici si avantaje ale sistemului de țevi si fitinguri din PP pentru canalizări interioare

Rezistența la temperatură

Țevile și fitingurile din PP au o rezistență ridicată atât la temperaturi ridicate (60°C regim de lucru până la 95°C pe perioade scurte de timp) dar și la temepraturi scăzute (pâna la -15°C).

Rezistența la agenți chimici

Atât țevile cât și fitingurile din PP au o rezistență chimică ridicată la majoritatea soluțiilor apoase, la acțiunea agresivă  a substanțelor caustice sau a soluțiilor acide apoase. Astfel, țevile și fitingurile din PP se pot  utiliza  pentru transportul  de soluții apoase bazice sau acide, săruri minerale, etc. cu  pH intre 2 si 12. Țevile și fitingurile din PP sunt perfect rezistente la detergenții din apa provenită de la mașini de spălat rufe sau vase.

Garniturile sistemului

Garniturile utilizate pentru țevi și fitinguri sunt realizate din material elastomeric ce garantează chiar și în cele mai dificile condiții de lucru o rezistență de durată.

Rezistența la abraziune

Apa poate conține diferite particule în suspensie, de diferite tipuri, de aceea trebuie luată în considerare rezistența la abraziune a țevilor  și  fitingurilor.  Sistemul din PP asigură o rezistență ridicată la abraziune chiar și în condiții dificile datorită pereților interiori deosebit de netezi.

Flexibilitate

Este o caracteristică importantă în special în clădirile supuse la vibrații sau aflate în zone cu risc seismic ridicat. Aceasta caracteristică se datorează în special îmbinării cu mufă și garnitură ce are rol și de compensator de dilatare.

Rezistența la șoc

La temperaturi normale, rezistența la șoc este optimă. Acestă rezistență se păstrează chiar și în condiții de temperaturi scăzute.

Manevrabilitate

Greutatea redusă a componentelor sistemului de țevi și fitinguri din PP asigură o manevrabilitate extrem de ridicată în ceea ce privește transportul, depozitarea și manevrarea elementelor precum și instalarea acestuia. De asemenea existența garniturilor asigură o îmbinare facilă și etanșă a elementelor componente asigurandu-se astfel o viteză ridicată la montaj. Pentru o viteză ridicată la montaj se recomandă lubrefierea garniturii și a capătului țevii care se mufează.

Instalarea

Îmbinarea elementelor sistemului

Una dintre principalele caracteristici ale sistemului PP este posibilitatea îmbinării deosebit de rapide, exclusiv manual între elementele sistemului prin intermediul garniturilor de etanșare. Toate elementele sistemului (țevi și fitinguri) sunt prevăzute cu mufă și garnitură.

Acest mod simplu de îmbinare exclude în mod absolut utilizarea de adezivi sau încălzirea cu flacăra a țevii pentru asigurarea îmbinării.

Înainte de instalare, se vor verifica garniturile țevilor și fitingurilor și existența altor eventuale defecte. În cazul in care se constată pătrunderea de nisip sau alte materiale solide în interiorul țevilor sau fitingurilor (datorită depozitării în exterior) și depunerea acestora și pe garnituri,  acestea vor fi scoase, curățate și remontate pentru a se asigura o îmbinare etanșă și sigură.

La instalare se va introduce capatul fără mufă al țevii în mufa țevii instalate anterior. Direcția de curgere este de la capatul țevii cu mufă catre capatul fără mufă al țevii.

Țevile sunt prevazute din fabricație cu un șanfren. Țevile ce se vor debita în șantier se vor tăia la un unghi de 90° față de axa orizontală după care taietura se va debavura și apoi cu ajutorul unei pile se va executa un nou șanfren, la un unghi de 15°.

ATENȚIE! La fitinguri este interzisă scurtarea acestora deoarece nu mai este asigurată siguranța îmbinării.

După ce vă asigurați că garnitura este corect așezată in locașul mufei, lubrefiați garnitura și capătul fără mufa ce urmează sa fie îmbinată, cu un lubrefiant dedicat. Asigurați-vă ca cele două elemente ce urmează sa fie imbinate să fie corect aliniate.

Țevi PVC canalizări interioare

Țevi PVC Canalizări interioare 

Țevile PVC pentru canalizări interioare sunt obținute prin extrudare, în conformitate cu prevederile standardului SF77.

Utilizări

 • Rețele de canalizări interioare, ape pluviale, meteorice, în construcții civile și industriale și la clădiri cu mai multe de 5 nivele.
 • Sisteme de ventilație.

Țevi PVC Canalizări interioare 

Țevile PVC pentru canalizări interioare sunt obținute prin extrudare, în conformitate cu prevederile standardului SF77.

Utilizări

 • Rețele de canalizări interioare, ape pluviale, meteorice, în construcții civile și industriale și la clădiri cu mai multe de 5 nivele.
 • Sisteme de ventilație.

Tipul îmbinării

 • Elastică
 • Rigidă

Tipul mufei

 • Cu inel (demontabilă)
 • Lisă (nedemontabilă)

Mod de îmbinare

 • Etanșare cu inele de cauciuc elastometrice
 • Lipire cu adeziv

Pentru îmbinarea țevilor în rețele din PVC se recomandă folosirea fitingurilor din PVC datorită rezistenței lor chimice și fiabiității ridicate. Racordarea instalației din PVC la rețele metalice sau din alte materiale este posibilă datorită fitingurilor de trecere aferente.

Vezi catalogul

Avantaje

Pierderi de presiune foarte reduse, datorită suprafeței interioare lise, pe toată durata de viață a conductei.
Elasticitate bună.
Montaj simplu și rapid.
Greutate redusă.
Rezistență la foc - nu emană gaze toxice.
Grad superior de izolare termică și fonică.
Rezistență chimică și electrochimică ridicată.
Rezistență mecanică bună la temperaturi ridicate și scăzute.

Montaj

Țevile de canalizare interioară, din PVC, oferite de TeraPlast sunt mufate automat pe linia de fabricație și șanfrenate pentru ușurarea montării și pentru protejarea garniturii de cauciuc. Îmbinarea țevilor în rețele se realizează simplu și rapid prin intermediul mufelor cu inele de etanșare elastometrice, montajul realizându-se în următoarele etape:

Se verifică perpendicularitatea tăierii pe axul țevii, precum și calitatea șanfrenării.
Se curăță cu grijă părțile de asamblat(garnitură, țeavă și/sau fiting) de impurități abrazive.
Inelul de cauciuc se introduce automat în mufa țevii, cu partea în formă de ”V” spre interiorul țevii.
Se lubrifiază capătul țevii/fitingului pe întreaga cicrumferință.
Elementele se îmbină prin împingere longitudinală. Instalația astfel realizată se va fixa cu coliere imediat sub mufă.

Sifoane

Sifoane

TeraPlast vă propune în continuare o gamă profesională de sifoane de pardoseală cu care se adresează în special clienților ce doresc o soluție sigură și eficientă pentru acest mic accesoriu care, din păcate, ulterior instalării, în cele mai multe situații, poate deveni o mare bătaie de cap, ca urmare a mirosurilor neplăcute din camera de baie.

Sifoanele de pardoseală servesc drept punct de drenare centrală a suprafețelor de pardoseală. Pentru a obține un rezultat satisfăcător, instalatorul trebuie să se coordoneze cu arhitectul, constructorul, faianțarul, etc. Prin urmare, vă rugăm să luați în considerare încă de la faza de proiectare câteva teme:

Funcţiunea

Alegerea sifonului de pardoseală depinde de felul în care va fi folosit. În general, sifoanele de pardoseală diferă în cazul utilizarii permanente (de exemplu, duș) și utilizării neregulate (ca scurgere de siguranță în baie).

Vezi catalogul

Obturarea mirosului

La sifoanele de pardoseală rar utilizate trebuie evitat un lucru: mirosul care se degajă din sistemul de canalizare. O soluție clasică este de a utiliza un sifon de pardoseală cu o intrare suplimentară (HL300, HL304). Un obiect sanitar utilizat în mod regulat (de exemplu lavoarul) asigură ca garda de apă sa fie împospătată. În acest caz, sifonul ar trebui să fie prevăzut cu protecție anti-refulare, astfel încât apa din lavoar să nu se poata scurge pe podea.

O altă soluție pentru această problemă este seria de sifoane "PRIMUS" de la HL. Aceste sifoane au un obturator de miros normal cu gardă de apă și un obturat mecanic. Un corp plutitor este parte a obturatorului. În cazul în care garda de apă se evaporă (sau este aspirată prin vid), corpul plutitor se scufundă pe gura sifonului și îl închide.

Capacitatea de scurgere

Procedura de încercare pentru evaluarea capacității de scurgere a sifoanelor de pardoseală se face conform EN 1253-2: 2004 cu 20mm de apă deasupra grătarului. În cazul în care sifonul de pardoseală se intenționează a fi utilizat pentru duș fără barieră (direct pe pardoseală), instalatorul trebuie să aibă grijă ca debitul de scurgere al sifonului ales să fie mai mare decât debitul dușului, pentru a se evita ca apa să pătrundă în zona uscată a băii.

Hidroizolarea

Pentru a evita ca apa de pe pardoseală să pătrundă în placă sifonul de pardoseală trebuie să fie conectat la hidroizolația ce se execută la fața locului.

Atenție: Rosturile dintre placile de gresie nu sunt etanșe la apă!

În cele mai multe cazuri impermeabilizarea (de obicei cu compuși lichizi, pensulabili) se face direct sub plăcile de gresie. Sifoane de pardoseală HL sunt echipate cu flanșe pe care instalatorul poate instala kitul de hidroizolare corespunzător. Instalatorul, împreună cu faianțarul, trebuie să decidă kitul corespunzător.

Prin aplicarea materialului de impermeabilizare direct pe flanșă nu se asigură hidroizolarea corespunzătoare.

Instalarea

Când se instalează sifonul de pardoseală, nivelul flanșei trebuie să fie sub nivelul superior al șapei, astfel încât sa existe o înclinație suficientă pentru scurgere. Motivul acestei instalări este acela de a se asigura că apa de pe hidroizolație va putea fi colectată în corpul sifonului.

Atenție: Înălțimea corpului de scurgere nu este înălțimea minimă a șapei!

Design

În funcție de gusturi și funcționalitate, puteți alege diferite tipuri de grătare și extensii. Instalatorul trebuie să vorbească în prealabil cu beneficiarul, pentru a stabili preferințele acestuia, deoarece o modificare ulterioară nu este întotdeauna posibilă.