Proprietăți materiale plastice

Proprietăți materiale plastice

TeraPlast oferă o gamă completă de produse destinate acestor aplicații prin protofoliul de produse Drain System.

Gama cuprinde țevi atât multistrat, cât și compacte în gama SN2 – SN8. Rezistența la coroziune, la hidrogen sulfurat, respectiv coeficientul de rugozitate redus ce preîntâmpină depunerile de calcar ce pot duce în timp la obstrucționarea conductelor, cât și costurile reduse de montaj datorate îmbinărilor cu garnitură elastomerică au facut în timp din PVC materialul numarul 1 în selecția de produse destinate sectorului de canalizari.

teava pvc canalizari exterioare
PROPRIETĂȚI SPECIFICEPOLIETILENĂPOLIPROPILENĂPVC
Densitate (kg/m3)9609001350
MFI (g/10min)0,30,5>10
Modul elastic (MPa)~1000>1300~3000
Temp. înmuiere Vicat A50 (0C)~120~16085
Rezistență impact Charpy (KJ/m2)4,3135
Duritate Shore~60~65~80
Coef. Dilatare termică (m/m*0C) *10-61108060
Rezistivitate electrică (Ωcm *1015)171715
Coeficient rugozitate Manning0,010,010,01

Scurt ghid cu privire la principalele proprietăți fizico-mecanice ale materialelor plastice, exprimat pe o scară de la 1-10.

PARAMETRUPOLIETILENĂPOLIPROPILENĂPVC
Rezistență Hidrostatică******************************
Sudabilitate***********************
Rezistență Impact**************************
Elasticitate*******************
Rigiditate*******************
Rezistență chimică generală************************

Polietilena

Polietilena a fost descoperită în mare parte accidental în 1933 de oamenii de știință care lucrau pentru compania britanică Imperial Chemical Industries. Prima fabrică a intrat în funcțiune în septembrie 1939 și produsul rezultat, denumit „Polietilenă” de ICI, avea să aibă un impact major asupra efortului din război.

S-a constatat că polimerul alb cu densitate redusă și lanț polimeric lung ar putea fi extrudat sub formă de film și acoperit în jurul firelor și cablurilor pentru a oferi performanțe mult îmbunătățite. Polietilena este un izolator foarte bun, cu un factor dielectric ridicat și a avut astfel o mare cerere pentru cabluri submarine, aplicații radar etc.

Ulterior, începand cu anii 40, s-au dezvoltat condiții mult îmbunătățite pentru fabricarea și controlul structurii moleculare a polietilenei (a se vedea Karl Ziegler și Giulio Natta). Gama uriașă de produse, în special de ambalaje de filme de polietilenă și containere, combinată cu o flexibilitate excelentă a controlului proprietăților produsului finit, a afectat aproape fiecare aspect al vieții moderne.

În lucrările de infrastructură, polietilena și-a câștigat un loc binemeritat datorită ușurinței cu care aceste sisteme se pozează, respectiv a costurilor reduse de exploatare și mentenanță cât și a siguranței care o conferă proprietățile de deformare ale materialului sub acțiunea cutremurelor.

Datorită proprietăților sale de elasticitate, polietilena a devenit materialul de baza în domeniul transportului de utilități publice: rețele de alimentare cu apa și gaze naturale.

Evoluția materialelor destinate acestui sector a fost foarte rapidă, începând de la materiale PE40 (MRS=4Mpa) în anii 80, până la materiale PE100 (MRS=10Mpa) în anii 2000. Gama de presiuni de operare disponibilă pentru țevile din polietilenă ale sistemului TeraPlast Water&Gas variază de la 4 bari la 25 bari conform SR EN 12201 pentru conductele de apă, respectiv între 6 și 10 bari pentru conductele de transport gaze naturale conform SR EN 1555. Astăzi beneficiem de materiale evoluate PE100-RC ce fac posibilă instalarea prin tehnici alternative precum foraj direcțional, burst-lining (tragerea printr-o conductă deja existentă) sau instalare fără pat de nisip. Aceste evoluții au facut posibilă reducerea la maxim a costurilor de pozare, mai ales în zone urbane populate.

Tot datorită elasticității cât și a proprietăților izolatoare, polietilena își găsește folosințe în domeniul conductelor corugate de protecție cabluri permițând realizarea de conducte Electric System cu rezistente specifice la compresiune de 450N sau 750N.

În domeniul canalizărilor gravitaționale, polietilena este potrivită datorită proprietăților de rezistență chimică, pentru rețele de conducte tip SN4 sau SN8 prezente în portofoliul Drain System. De asemenea, prelucrabilitatea polietilenei, cât și rezistența la impact o fac potrivită pentru realizarea produselor injectate, cum ar fi: cămine de apometre, guri de scurgere, cămine de vizitare.

Un foarte mare avantaj al acestor produse față de echivalentele din beton o reprezintă rezistența deosebită la variații de temperatură, dar mai ales greutatea mult mai mică ce se traduce prin costuri reduse de montaj.

Gama produselor TeraPlast din polietilenă este reprezentată de:

Polipropilena

Polipropilena este un polimer termoplastic foarte cristalin rezultat prin creșterea lanțului polimeric al propilenei, un gaz obținut din cracarea petrolului. Are proprietăți asemanatoare polietilenei, dar are o temperatură de topire mult mai mare și este mult mai rigidă.

Polipropilena izotactică (cel mai produs tip de polipropilenă) a fost descoperită în 1954 de chimistul italian Guilio Natta și asistentul său Paulo Chini, lucrând pentru compania italiană Montecatini. Producția comercială de polipropilenă a început în 1957, primele companii producatoare fiind Hercules Incorporated, Montecatini și Farbwerke Hoechst AG.

Polipropilena este un material plastic important și este utilizat în multe forme și aplicații diferite printr-o gamă largă de procese de fabricație. O mare proporție de polipropilenă este utilizată în fibre ca elemente constitutive ale țesăturilor, tapițeriei și covoarelor. Recipientele turnate prin suflare, cum ar fi sticlele pentru alimente, șampoane și alte lichide, sunt alte produse care se pot realiza din polipropilenă, parte din viața noastră de zi cu zi. O gamă largă de articole sunt si cele turnate prin injecție sub formă de carcase de aparate, containere rezistente, componente auto, jucării și mobilier. Nu în ultimul rand, rigiditatea si rezistența la temperaturi mai ridicate decât ale polietilenei fac acest material mai potrivit pentru aplicații de tubulatură industrială sau casnic.

Datorită proprietăților sale de rigiditate, îmbinate cu rezistența deosebită la impact, polipropilena este un material ideal pentru realizarea conductelor de canalizare gravitațională cu pereți structurați (corugați) Drain System cu SN>8 kN/m2 conform SR EN 13476-1-3. În plus, datorită rezistenței la temperaturi ridicate mai mare decât ale polietilenei, polipropilena este pretabilă pentru realizarea sistemelor de canalizare interioară din portofoliul Clean System.

Totodată, datorită atât proprietăților de prelucrabilitate, cât si ale celor de rigiditate și rezistență chimică, polipropilena este materialul ideal din care sunt realizate bazele de cămin de inspecție TeraPlast din portofoliul Drain System.

Gama produselor TeraPlast din polipropilenă este reprezentată de :

Țevi și fitinguri pentru sistemul de țevi corugate pentru canalizare – Drain System

Policlorura de vinil

Clorura de vinil a fost produsă pentru prima dată în 1835 de HV Regnault, care a observat polimerizarea acesteia la acțiunea luminii solare. Cu toate acestea, polimerul nu a fost comercializat până când Waldo Semon a produs un material plastifiat în anii 1930, prelucrat în principal ca plăci flexibile.

Tehnica de prelucrare a materialelor plastice din PVC dintr-o pastă de polimer și plastifiant prin gelifiere pe o suprafață fierbinte a apărut în Germania în 1931. Tot atunci a fost dezvoltată fabricarea de materiale acoperite cu PVC pentru tapițerie, prin împrăștierea pastei pe o țesătură și folosirea acesteia pentru a realiza articole goale la interior, de exemplu jucării și păpuși. Din cauza lipsei de cauciuc natural în timpul celui de-al doilea război mondial, PVC-ul a fost folosit ca înlocuitor pentru acoperirea cablurilor.

În anii 1950, cu îmbunătățiri ale procesului de producție și a stabilizării polimerilor cu ajutorul a diferiți agenți chimici, PVC-ul neplastificat (rigid) a fost dezvoltat în clase care puteau fi extrudate sau injectate cu ușurință. Începand cu această perioadă, datorită proprietăților de rigiditate și rezistență chimică, PVC-ul a fost adoptat pe scară largă în industria de utilități, fiind folosit la sistemele de canalizare și drenaj.

Având în vedere proprietățile sale neegalate de rezistență chimică și rigiditate, PVC-ul este materialul perfect pentru realizarea conductelor de canalizare gravitațională cu pereți netezi conform SR EN 13476-2.

Policlorura de vinil este folosita în TeraPlast la realizarea produselor :

Te-ar putea interesa

Abonează-te la newsletter

Fii la curent cu ofertele noastre și tutorialele din grupul TeraPlast