Țeava PE-100RC cu strat aditivat PP

Țevile din polietilenă cu strat de polipropilenă sunt țevi de presiune pentru apă, produse în conformitate cu normele DIN și standardele EN în vigoare. Noul material PE100-RC oferă un nivel înalt de calitate țevii, asigurând o durată de serviciu de minim 100 de ani.

Stratul protector, suplimentar adăugat diametrului nominal, este realizat din poliolefine modificate, conferind rigiditate și protecție mecanică suplimentară. Generația PE 100-RC (RC = Rezistent la fisurare/Resistance to cracks) înseamnă un material performant, cu o rezistență mărită la încărcarea punctiformă și formarea de fisuri.

Materialul PE-100RC este indicat de Institutul German de Standardizare DIN prin specificația PAS 1075:2009 (,,PAS” = Public Available Specification), considerat un supliment la standardele și reglementarile tehnice existente. Specificația PAS 1075:2009-04 asigură definirea unui înalt nivel de calitate al țevii, pentru care estimează (pentru prima dată standardizat) o durată de serviciu de minim 100 de ani.

Caracteristici tehnice

Standarde de produs

DIN 8074 / 8075 DIN EN 12201

Material

Strat principal extrudat din polietilenă PE100-RC. Strat suplimentar de protecție extrudat din materiale poliofine modificate.

Dimensiuni

Diametre: 90 - 400 SDR: SDR11, SDR13.6, SDR 17, SDR 21 și SDR 26

Forma de livrare

bare drepte 6/12/13 m Colaci

Țevile politub din PE-100RC cu strat aditivat PP sunt destinate rețelelor de transport și distribuție pentru:

apă potabilă

gaze naturale

drenaj și canalizare sub presiune

apă de uz general

canalizări vacumatice

apă pentru alte aplicații

Beneficiile oferite de țeava din polietilenă PE-100RC cu strat aditivat PP

Materialul are o rezistență mai mare la încărcarea punctiformă și la propagarea de fisuri, venind în ajutorul constructorilor și implicând costuri mai mici de instalare.

Țevile din PE-100RC dovedesc o îmbunătățire în ceea ce privește gradul de flexibilitate pe care îl păstrează în timp.

Majoritatea traseelor de conducte, indiferent de aplicație, necesită schimbări de direcție, ramificații, etc. În toate cazurile, cu excepția țevilor din polietilenă, orice abatere de la coliniaritate, oricât de mică ar fi aceasta, necesită fitinguri, realizări de îmbinări, sudate sau mecanice, și, implicit, timp și costuri suplimentare.

În cazul țevilor de polietilenă, datorită proprietăților de flexibilitate ale materialului, schimbările de direcție se pot realiza fără costuri suplimentare și fără a se pune în pericol performanțele conductei în exploatare.

Țevile din PE-100RC protejează mediul înconjurător, oferind siguranță în execuție și exploatare. Ușurința cu care acestea pot fi instalate, prin tehnici precum relining sau bursting, face ca impactul asupra mediului să fie minim. De asemenea, țevile din PE-100RC emit de până la cinci ori mai puțin monoxid și dioxid de carbon decât țevile din oțel.

Stratul de protecție din PP nu doar că apără împotriva radiației UV, dar protejează și împotriva contaminării pe toată durata de manipulare, transport și montaj. Mai mult, materialul folosit în construcția țevilor nu interacționează deloc cu mediul și apa transportată. Astfel, nu există posibilitatea ca acesta să împrumute apei caracteristici de gust, miros sau culoare. Apa potabilă transportată rămâne astfel curată și sănătoasă.

Instalarea țevilor PE-100RC se poate realiza cu tranșeu deschis fără pat de nisip și/sau fără tranșeu deschis prin metode non-convenționale moderne. Exemplu tehnici alternative de instalare: prin foraje orizontale dirijate, relining sau bursting (reabilitări ale rețelelor vechi prin frezare sau cămășuire).

Datorită rezisteței mărite la fisurare și propagarea fisurilor, la îmbătrânire termică, la coroziune și sol agresiv, la abraziune și impact, țevile din PE-100RC au o durată de viață de până la 100 de ani.

Greutatea redusă, ușurința crescută a îmbinării prin sudura cap la cap (datorită apariției unui nou amestec pentru stratul de protecție PP, în cazul sudurilor cap la cap, nu mai e necesară exfolierea acestuia) și compatibilitatea cu fitingurile și echipamentele de sudură existente pe piață în mod uzual fac ca termenele de execuție să fie cu 35-40% mai scurte decât în cazul altor tipuri de țevi. Chiar mai important, costurile cu transportul și execuția lucrărilor sunt și ele cu circa 10-15% mai mici.

  • - cu transeu deschis cu sau fara pat de nisip;
  • - fara transeu deschis prin metode non-conventionale moderne; exemple tehnici alternative de instalare:
  • - prin foraje orizontale dirijate. Este o metodă de instalarea de conducte subterane, fara sant deschis (trenchless) . Aceasta presupune utilizarea unui foraj direcțional realizat de un echipament specializat. Solul este frezat și spălat în diferite etape folosind un fluid de foraj (bentonita). Primul pas este de a crea un tunel de foraj prin intermediul unui pilot. Apoi, în etapele ulterioare, conducta finală de țeavă este ancorata și  introdusă cu ajutorul unui dispozitiv de tragere. Putem fora sub clădiri, râuri, drumuri, dealuri, stânci, etc.
  • - reabilitare ,,relining”. Reabilitarea cu țeavă este o procedură fără freză, prin care teava este trasa prin gura de vizitare, conectata . Conducte individuale sunt conectate prin tehnici de sudare cap la cap si/sau electro-fuziune.
  • - frezare ,,bursting” (reabilitari retele vechi prin frezare sau camasuire). O metodă de spargere a țevilor utilizată pentru repararea conductelor deteriorate prin pastrarea sau mărirea de secțiune hidraulică. Materialul rupt compactat în pământ formează un spațiu inelar, în care se află si introduce o noua conductă atașată la unitatea de spargere. Teava veche este distrusa de capul de spargere si de conducta ramasa resturile sunt presate in solul inconjurator. Conducta nou instalata trebuie sa fie dimensionate pentru a rezista presiunii interne sau presiunea de strangere.
  • - tragere “pouling”. Metoda constă în tragerea unei țevi de polietilenă cu diametru mai mic prin țeava gazdă (oțel, fonta, beton).  Aceasta implică introducerea unui tub de polietilenă cu o anumită lungime în transeul de lansare și tragerea sa în conducta veche care este reabilitată, urmată de sudarea cap la cap a tevii din polietilena  împreună cu capatul barei sau colacului de teava următor, repetând operația până când se termină tronsonul (cu lungimi de pana la 600-800 m).
  • - se măsoară și se marchează pe țeavă zona care trebuie exfoliată;
  • - se taie statul de protectie pe toată circumferința țevii și pe generatoarea zonei de strat ce trebuie a fi exfoliat;
  • - se îndepărteaza stratul de protecție;
  • - se pregătește suprafața de țeavă obținută dupa îndepărtarea stratului de protecție pentru îmbinare.