Csövek és idomok külső csatornarendszerekhez

Csövek és idomok külső csatornarendszerekhez

A TeraPlast, mint Románia legnagyobb PVC-U feldolgozója, a nem rugalmas PVC (PVC-U) csövek széles választékát kínálja a földbe helyezett gravitációs vízelvezető rendszerek számára, a normál terhelés vagy a kiemelkedő terhelés függvényében.

A PVC-U rendszerek alkalmazási területei változatosak, kiterjed mind a földbe helyezett háztartási szennyvíz elvezetését szolgáló csatornázási rendszerekre, mind az esővíz elvezetését szolgáló csatornázási rendszerekre, valamint a lakossági infrastruktúrában és az építőiparban, a mezőgazdaságban és az iparban a víz evakuálására, vagy a vízlevezetőkre.

A PVC-U rendszeren keresztül szállított szennyvíz maximális hőmérséklet: 60 ° C – a D 110 - 200 mm és 40 ° C-os csövekhez a D 250 - 500 mm-es csövekhez. Rövid ideig a 60 ° C-os hőmérséklet is megengedettek. Az ajánlott esés 4 - 500/00 intervallum között van.

A PVC-U csöveket és fittingeket sajtolással vagy festékkel, töltőanyaggal, stabilizátorral és súrlódási adalékanyagokkal kombinált PVC és karbonát, illetve nem lágyított kemény PVC granulátum befecskendezésével, állítják elő.

A szigetelést tartós, szintetikus gumi tömítésekkel biztosítják, amelyek a csövek és fittingek karmantyújának profilos elemébe vannak illesztve. A szigetelés még akkor is biztosított, ha a cső a megengedett határértékeken vagy mozgáson belül deformálódik. A csöveket és szerelvényeket szerelt szigetelő tömítéssel szállítjuk.

A csöveket beszerelt tömítéssel szállítjuk. A PVC-U rendszer becsült élettartama legkevesebb 50 év. A TeraPlast kültéri PVC-U csőrendszere egy komplett és változatos rendszer, amely magában foglalja mind a MULTISTRAT csöveket az SR EN 1401, SR EN13476-1,2 és SF36/2017 standardoknak megfelelően, mind a COMPACT variánst az SR-EN 1401-1 szerint.

A TeraPlast által kínált PVC-U csövek a méretskála szempontjából a következő: 110 és 550 mm közötti átmerő. A gyűr merevségétől függően a TeraPlast SN2, SN4, SN8 és SN12 PVC (többrétegű vagy kompakt) csöveket gyárt.

A PVC-U csövek és fittingek főbb jellemzői és előnyei

MECHANIKAI ELLENÁLLÁS

A PVC csövek a rugalmas csövek kategóriába tartoznak. Ez a tulajdonság egy speciális mechanikai szilárdságot biztosít a PVC-U csöveknek (nem lágyított PVC-nek), amely a rájuk gyakorolt terhelés nagy részét át tudja vinni a körülötte lévő talajba. Túlterhelés esetén a PVC-U csövek reverzibilis deformációval reagálnak, amely a megfelelő telepítés esetén nem befolyásolja a működésüket.

VEGYI ANYAGOKKAL SZEMBENI ELLENÁLLÁS

Mind a PVC-U csövek, mind a PVC-U fittingek nagyon ellenállók a legtöbb vizes oldattal, maró anyagok agresszív hatásával vagy vizes savas oldatokkal szemben. Így a PVC-U csövek és fittingek 2 és 12 közötti pH érték közötti és max. 60° C működési hőmérsékleten a bázikus vagy savas vizes oldatok, ásványi sók stb. elvezetéséhez használhatók. 

HIDRAULIKUS JELLEMZŐK

A PVC-U csövek és fittingek figyelemre méltó hidraulikus jellemzőit a rendkívül sima belső falak gyártási lehetősége határozza meg.

MOZGATHATÓSÁG

A PVC-U csőrendszer alkatrészeinek és fittingek kis súlya rendkívüli mozgathatóságot biztosít az elemek szállítása, tárolása és kezelése, valamint a telepítés alatt. A tömítések megléte biztosítja az alkatrészek könnyű és zökkenőmentes illesztését, biztosítva a gyors szerelést. A gyors szerelés érdekében ajánlatos a tömítést és a csatlakozó cső végét megkenni.

A többrétegű PVC-U csőrendszer bemutatása

A TeraPlast az első olyan cég Romániában, amely az ilyen típusú (többrétegű) csöveket már 2004-től gyártja, az akkor még új és forradalmi koextrudálási technológia alkalmazásával. A többrétegű PVC-U csövek fő jellemzője a falszerkezet, amely 3 független PVC-U rétegből áll, az alábbiak szerint:

❒ kompakt belső PVC réteg,
❒ expandált PVC-ből készült mag
❒ egy kompakt PVC külső rétege.

Ez egy olyan PVC-U csövet eredményez, amelynek mechanikai tulajdonságai hasonlóak a kompakt falú csövekéhez, de kisebb fajsúlyúak és implicit módon alacsonyabb költséggel járnak.
A TeraPlast többrétegű PVC-U csöveket állít elő földbe helyezett külső gravitációs csatornarendszerekhez, az SR EN13476-1,2 és az SF36 / 2017 szabványoknak megfelelően. Az átmérő tartománya 110 mm-től 500 mm-ig terjed, a gyűrűmerevség pedig SN2 (SDR51), SN4 (SDR41), SN8 (SDR34) és SN12 (SDR30).

Szín: narancssárga -RAL8023.

A termékeket a háztartási és ipari szennyvizet elvezető gravitációs csatornarendszerekhez használják az épületeken kívül, a földbehelyezési mélység 0,8 m és 6 m között van.

SN2 - utcai forgalom nélküli területeken
SN4 - közepes távolságú utcai forgalom,
SN8, SN12 - közepes vagy nehéz teherforgalom.

A rendszert a PVC-U fittingek széles választéka egészíti ki, amelyek ugyanolyan méretűek, mint a PVC-U csövek. A TeraPlast PVC-U fittingeket kínál mind az SN4 merevségi osztályban, mind az SN8 merevségi osztályban. Az SN2 merevségi osztályhoz az SN4 merevségosztályú fittingeket használjuk. A többrétegű csöveken tesztelt fizikai tulajdonságok közé tartozik a gyűrűrugalmasság is. A vizsgálat a csőminták átmérőjének legfeljebb 30% -os deformálódását jelenti, és az a követelmény, hogy a cső ne tőrjön el és a nyomóerő eltávolítása után álljon vissza az eredeti formájára.

A kompakt PVC-U csőrendszer bemutatása

A többrétegű PVC-U csövek mellett a TeraPlast kompakt falú PVC-U csöveket is gyárt. Nyilvánvaló, hogy ebben az esetben a falszerkezet már nem többrétegű, hanem kompakt szerkezetű.

Az ilyen típusú csövek mechanikai tulajdonságai megegyeznek a többrétegű csövekével, de a fajlagos tömege magasabb. A TeraPlast az ilyen típusú PVC-U csöveket kompakt fallal gyártja, az SR EN1401-1 szabványoknak megfelelő külső földbe helyezett gravitációs csatornarendszerekhez.

Az átmérők tartománya hasonló a többrétegű csövekéhez, 110 mm és 500 mm között mozog, a gyűrűmerevség pedig SN4 (SDR41), SN8 (SDR34).

Szín: narancssárga -RAL8023.

A termékeket a háztartási és ipari szennyvizet elvezető gravitációs csatornarendszerekhez használják az épületeken kívül, a földbehelyezési mélység 0,8 m és 6 m között van.

SN4 - közepes távolságú utcai forgalom,
SN8, SN12 - közepes vagy nehéz teherforgalom.

Az ebben a rendszerben használt fittingek ugyanazok a fittingek, amelyeket a többrétegű PVC-U csövekhez használnak, vagyis sajtolt fittingek, a méretük pedig megegyezik a PVC-U csövek méretével. A TeraPlast PVC-U fittingeket kínál mind az SN4 merevségi osztályban, mind az SN8 merevségi osztályban.

A kompakt csöveken tesztelt fizikai tulajdonságok közé tartozik a gyűrűrugalmasság is. A vizsgálat a csőminták átmérőjének legfeljebb 30% -os deformálódását jelenti, és az a követelmény, hogy a cső ne tőrjön el és a nyomóerő eltávolítása után álljon vissza az eredeti formájára.

Vizsgáló aknák külső csatornarendszerekhez

Vizsgáló aknák külső csatornarendszerekhez

A műanyagból készült új generációs aknák modern és ökologikus megoldásokat nyújtanak, melyek a szennyvízelvezetés tekintetében megfelelnek a modern aknák használatát illetően jelenleg támasztott követelményeknek. A modern műanyag aknák használatával a csatornarendszer teljes vízzárása biztosítható az ezek és a műanyag csövek közötti vízzáró kötésnek köszönhetően, ezáltal kizárják a betonaknákat, a csatornarendszerek (melyek nagyrésze jelenleg műanyag csövekből készült) egyetlen olyan elemét, amely nem garantálta a rendszer vízzárását.

A műanyag aknák alkalmazási területe hasonlít a műanyag szennyvízcsatorna csövek alkalmazási területéhez, magába foglalja mind a talajba fektetett szennyvíz elvezető csatornarendszerek, mind pedig az infrastruktúrába és a lakóépületekbe építhető csapadékkvíz elvezető csatornarendszereket, mezőgazdasági és ipari vízlevezetőket vagy csatornázásokat. A szállított szennyvíz legmagasabb hőmérséklete egyforma kell legyen azon csatornarendszer csövei által szállított szennyvíz legmagasabb hőmérsékletével, melyhez alkalmazni fogják.

A műanyag aknák fő jellegzetességei és előnyei

VÍZZÁRÁS

Az aknák fenékeleme elasztomer tömítéses karmantyúval van allátva, amely biztosítja, hogy a csatornarendszerhez használt műanyag csatornázási csövekhez való csatlakoztatás teljesen vízzáró legyen. A moduláris aknák elemei ugyancsak vízzárón illeszkednek egymáshoz a tömítések segítségével. Ez biztosítja a csatornarendszer teljes vízzárását. Az aknák vízzáró képességét 0,5 bar nyomás alatt tesztelik.

HIDRAULIKUS TULAJDONSÁGOK

A műanyag csatornázási aknák optimálisan kiszámított áramlási profillal vannak ellátva, amelyek a víz biztonságos áramlását biztosítják kizárva annak kockázatát, hogy a rendszer eldugul az akna elzáródása miatt.

KÉMIAI ANYAGOKKAL SZEMBENI ELLENÁLLÓ KÉPESSÉG

A műanyag aknák, úgy, mint a műanyag csövek is, nagyon ellenállok a kémiai anyagokkal és a szennyvízben található bizonyos kémiai anyagokban lévő agresszív anyagokkal szemben (mint például a kénsav).

ELLENÁLLÓK ÉS ROBUSZTUSOK

A műanyag aknák az anyag által biztosított minden előnnyel rendelkeznek: robusztusság, alak stabilitás, rugalmasság. Úgy ahogy nagyon jól tudjuk, a műanyagok rugalmassága hosszú távon jobb magatartást biztosít, mint a merev anyagok (beton), mivel sokkal jobban viselik az egymást követő terheléseket. 

EGYSZERŰ ÉS GAZDASÁGILAG HATÉKONY SZERELÉS

Az összes elem kis súlyú, egy személy is könnyen mozgatja (a nagyméretű aknákat legtöbb 2 ember), így az akna szerelése sokkal egyszerűbb és gyorsabb, a gépek által generált költségek nélkül.

A gyors szerelés mellett és az egyszerű mozgathatóság mellett figyelembe kell venni azt, hogy a szállítása is sokkal könnyebb és olcsóbb, valamint raktározásához kevés helyet igényel.

ÉLETTARTAM

Az ilyen típusú aknák bizonyított élettartama 50 év, a PVC csövek élettartamához hasonlóan. Ezen jellegzetességei számos előnyt nyújtanak a csatornahálózatot üzemeltető cégek számára és ezek kedvezményezettjei számára a megtakarítások miatt, amelyek a következőkből erednek:

❒ Hosszú távon javítási költsége hiánya.

❒ Alacsony karbantartási költségek.

❒ A talajvízből a csatornarendszerbe szivárgott víz által okozott tisztítási költségek csökkenése.

❒ A talajba jutó szennyeződések miatt kirótt büntetések kizárása.

Sima cső oszlopú ellenőrző aknák

A sima cső oszlopos ellenőrző aknák moduláris aknák, több elemből állnak és magánparkolókhoz, vízellátó hálózatra történő egyéni rácsatlakozáshoz, zöldövezetekben, de közműhálózatokhoz, ipari hálózatokhoz vagy lakóövezetekben és kereskedelmi övezetekben is használható öntött vas fedőlap és egyéb közúti kiegészítő használata mellett.

A maximális mélységi elhelyezés 6 cm, a talajvíz maximális szintje pedig 5 m. Egy ellenőrző akna három alapelemből áll:

❒ Az akna alapja;

❒ Az akna oszlopa;

❒ Az akna fedele.

Az A.1. ellenőrző aknák alcsoportja 3 típusú sima PVC cső oszlopú aknát foglal magába: D200, D315, D400mm.

Korrugált cső oszlopú ellenőrző aknák

A műanyag ellenőrző aknával kapcsolatos általános információk, valamint a használatukra vonatkozó műszaki és gazdasági előnyök és érvek az akna fejezet bevezető részében vannak felsorolva.

A korrugált cső oszlopos ellenőrző aknák ugyancsak moduláris aknák, több elemből állnak és magánparkolókhoz, vízellátó hálózatra történő egyéni rácsatlakozáshoz, zöldövezetekben, de közműhálózatokhoz, ipari hálózatokhoz vagy lakóövezetekben és kereskedelmi övezetekben is használható öntött vas fedőlap ás egyéb közúti kiegészítő használata mellett.

A maximális elhelyezési mélység 6 cm, a talajvíz maximális szintje pedig 5 m. Egy ellenőrző akna három alapelemből áll:

❒ Az akna alapja;

❒ Az akna oszlopa;

❒ Az akna fedele

Az A.2. ellenőrző aknák alcsoportja 5 típusú korrugált cső oszlopú aknát foglal magába: D340, D353, D355, D670-Tegra 600, D630-Pro630.

A „D” kezdőbetű a korrugált cső külső átmérőjére vonatkozik.

Mászható aknák külső csatornarendszerekhez

Mászható aknák külső csatornarendszerekhez

A műanyagból készült aknák új generációja modern és környezetbarát megoldásokat kínál, amelyek megfelelnek a szennyvízelvezetésre vonatkozó összes jelenlegi követelménynek. A modern műanyag aknák használatával a csatornahálózat teljes tömítése biztosítva van a műanyag csövek közötti szoros illesztések következtében, ezáltal kiküszöbölve a betonaknákat, a csatornahálózat (amely manapság nagyrészt műanyag csövekből készül) egyetlen olyan elemét, amely a csatornahálózatban nem tudja garantálni a hálózat tömítettségét.

A műanyag aknák alkalmazási területe hasonlít a műanyag szennyvízcsatorna csövek alkalmazási területéhez, magába foglalja mind a talajba fektetett szennyvíz elvezető csatornarendszerek, mind pedig az infrastruktúrába és a lakóépületekbe építhető csapadékkvíz elvezető csatornarendszereket, mezőgazdasági és ipari vízlevezetőket vagy csatornázásokat. A szállított szennyvíz legmagasabb hőmérséklete egyforma kell legyen azon csatornarendszer csövei által szállított szennyvíz legmagasabb hőmérsékletével, melyhez alkalmazni fogják.

A műanyag aknák fő jellegzetességei és előnyei

VÍZZÁRÁS

Az aknák fenékeleme elasztomer tömítéses karmantyúval van allátva, amely biztosítja, hogy a csatornarendszerhez használt műanyag csatornázási csövekhez való csatlakoztatás teljesen vízzáró legyen. A moduláris aknák elemei ugyancsak vízzárón illeszkednek egymáshoz a tömítések segítségével. Ez biztosítja a csatornarendszer teljes vízzárását. Az aknák vízzáró képességét 0,5 bar nyomás alatt tesztelik.

HIDRAULIKUS TULAJDONSÁGOK

A műanyag csatornázási aknák optimálisan kiszámított áramlási profillal vannak ellátva, amelyek a víz biztonságos áramlását biztosítják kizárva annak kockázatát, hogy a rendszer eldugul az akna elzáródása miatt.

KÉMIAI ANYAGOKKAL SZEMBENI ELLENÁLLÓ KÉPESSÉG

A műanyag aknák, úgy, mint a műanyag csövek is, nagyon ellenállok a kémiai anyagokkal és a szennyvízben található bizonyos kémiai anyagokban lévő agresszív anyagokkal szemben (mint például a kénsav).

ELLENÁLLÓK ÉS ROBUSZTUSOK

A műanyag aknák az anyag által biztosított minden előnnyel rendelkeznek: robusztusság, alak stabilitás, rugalmasság. Úgy ahogy nagyon jól tudjuk, a műanyagok rugalmassága hosszú távon jobb magatartást biztosít, mint a merev anyagok (beton), mivel sokkal jobban viselik az egymást követő terheléseket. 

EGYSZERŰ ÉS GAZDASÁGILAG HATÉKONY SZERELÉS

Az összes elem kis súlyú, egy személy is könnyen mozgatja (a nagyméretű aknákat legtöbb 2 ember), így az akna szerelése sokkal egyszerűbb és gyorsabb, a gépek által generált költségek nélkül.

A gyors szerelés mellett és az egyszerű mozgathatóság mellett figyelembe kell venni azt, hogy a szállítása is sokkal könnyebb és olcsóbb, valamint raktározásához kevés helyet igényel.

ÉLETTARTAM

Az ilyen típusú aknák bizonyított élettartama 50 év, a PVC csövek élettartamához hasonlóan. Ezen jellegzetességei számos előnyt nyújtanak a csatornahálózatot üzemeltető cégek számára és ezek kedvezményezettjei számára a megtakarítások miatt, amelyek a következőkből erednek:

❒ Hosszú távon javítási költsége hiánya.

❒ Alacsony karbantartási költségek.

❒ A talajvízből a csatornarendszerbe szivárgott víz által okozott tisztítási költségek csökkenése.

❒ A talajba jutó szennyeződések miatt kirótt büntetések kizárása.

Több elemes műanyag ELLENŐRZŐ akna

A műanyag ellenőrző aknával kapcsolatos általános információk, valamint a használatukra vonatkozó műszaki és gazdasági előnyök és érvek az akna fejezet bevezető részében vannak felsorolva.

Az ellenőrző aknák moduláris, többelemes kialakításúak, és ajánlott a közösségi, városi, ipari vagy lakossági csatornarendszerek infrastrukturális alkalmazásokban történő felhasználásra, öntöttvas fedlappal fedett és egyéb közlekedési tartozékokkal ellátott, legfeljebb 400 mm átmérőjű gyűjtőcsatornákhoz.

Az ilyen típusú aknákat úgy tervezték, hogy akár 6 méter mélységben is telepíthetők legyenek, még a magas talajvízszintű területeken is. Referencia-szabványok: EN 13598-2; EN 14982; EN 14396; ISO 9969; EN14830.

Az ellenőrző aknák PP (polipropilén) injektálással készülnek, és három alapelemből állnak:

❒ Az akna alapja;

❒ Az akna oszlopa;

❒ Az akna kúpja.

Az A.1. ellenőrző aknák alcsoportja 3 típusú sima PVC cső oszlopú aknát foglal magába: D200, D315, D400mm.

A B.1 alcsoport a besorolásunk szerint 3 típusú ellenőrző aknát foglal magában: Pro 800, Pro 1000 és Tegra 1000NG. Ebben az esetben a korrugált aknáktól eltérően, ahol a korrugált oszlop külső átmérőjéhez viszonyítunk, ebben az esetben a megadott értékek az akna (oszlop) belső átmérőjére vonatkoznak.

Monoblokk ELLENŐRZŐ aknák

A műanyag ellenőrző aknával kapcsolatos általános információk, valamint a használatukra vonatkozó műszaki és gazdasági előnyök és érvek az akna fejezet bevezető részében vannak felsorolva.

A monoblokk aknák különféle magasságú, egyetlen elemből készülnek, és ajánlott a közösségi, városi, ipari vagy lakossági csatornarendszerek infrastrukturális alkalmazásokban történő felhasználásra, öntöttvas fedlappal fedett és egyéb közlekedési tartozékokkal ellátott, legfeljebb 500 mm átmérőjű gyűjtőcsatornákhoz.

Az ilyen típusú aknákat úgy tervezték, hogy legfeljebb 4 m mélységig lehessenek telepítsék. A magas talajvízszintű területeken kérjük, forduljon hozzánk, hogy speciális telepítési utasításokat bocsáthassunk a rendelkezésére. A monoblokk aknák polietilénből készülnek a " rotomoulding" vagy a forgatásos eljárással készülnek. Ez egy olyan eljárás, amely lehetővé teszi az öntőforma független forgatását, amelybe a polietilén por kerül. Ezzel a módszerrel különböző formájú nagyméretű termékeket gyárthatunk.

Az aknák telepítésének egyszerűsítése érdekében ezen aknákhoz is kifejlesztettek teleszkópos bevonatokat. Ebben az esetben a korrugált aknáktól eltérően, ahol a korrugált oszlop külső átmérőjéhez viszonyítunk, ebben az esetben a megadott értékek az akna belső átmérőjére vonatkoznak.

Akna fedlapok külső csatornarendszerekhez

Akna fedlapok külső csatornarendszerekhez

A fedőlapok a szennyvíz vagy a vízellátó hálózatok ellenőrzéséhez használt aknák záró- és védőelemei. A rácsok esővízfelvevő és védő elemek, melyeket különösen a vízelnyelőkhöz használják.

Mivel a talaj szintjén vannak, számos terheléskategóriának vannak kitéve, különösen a mechanikus terhelések, a gyalogos terhelések vagy a rajtuk futó járművek miatt.

Ebből a szempontból a fedőlapok és a rácsok az EN124 szabvány szerint több osztályba sorolhatók.

  1. csoport - A15 - 1,5 tonna / tengely (15kN) - gyalogos forgalommal, udvarokkal vagy kerékpárutakkal rendelkező területekre.
    2. csoport - B125 - 12,5 tonna / tengely (125kN) - Alacsony forgalom (parkolóhelyek, mennyiségi korlátozásokkal, piacok, privát utak, parkolóhelyek).
    3. csoport - C250 - 25 tonna / tengely (250kN) - utak, utak a könnyű haszongépjárművekhez, parkolás a legfeljebb 25 tonna járművek részére, csatornák.
    4. csoport - D400 - 40 tonna / tengely (400 kN) - nehéz járművek, autópályák, parkolók minden gépjárműtípushoz.

Az osztályozás a következőket is tartalmazza:

E600 osztály - 60 tonna / tengely (600kN) - nehéz és nagy forgalmú területek (kikötők, repülőterek).
F900 - 90 tonna / tengely (900kN) - kivételes járművek, kikötők, repülőterek stb.

A TeraPlast a különböző méretű és ellenállóképességű, hagyományos öntöttvasból és új generációs anyagokból, például kompozit anyagokból készült fedőlapok és rácsok széles választékát kínálja.

GÖMBGRAFITOS ÖNTÖTTVASBÓL KÉSZÜLT FEDŐLAPOK ÉS RÁCSOK

A TeraPlast által nyújtott fedőlapok és rácsok fekete színű, gömbgrafitos öntöttvasból készülnek. Egy keret + fedőlapból álló együttesként kerül leszállításra, bizonyos esetekben a két alkotóelem egy csuklópánt segítségével van összekapcsolva.

A gömbgrafitos öntöttvas rugalmasságot és nagyobb szakítószilárdságot biztosít a termékeknek, ezért az utóbbi időben előnyben részesítik a hagyományos szürke öntöttvassal szemben. A gömbgrafitos öntöttvas biztonsági együtthatója nagyobb, mint a szürke öntöttvasé, mivel lehetővé teszi a terhelések alkalmazásából adódó nagyobb alakváltozásokat, és a terhelés megszűnése után visszatér az eredeti állapotába.

A korrózióállósága is magasabb, és a repedés terjedési sebessége sokkal alacsonyabb a noduláris és nem lamellás alakban jelenlévő grafitnak köszönhetően, úgy ahogy ez a szürke öntöttvasban van jelen.

KOMPOZIT ANYAGBÓL KÉSZÜLT FEDŐLAPOK ÉS RÁCSOK

Az új piaci igények kielégítése érdekében a TeraPlast kiegészítette a fedőlapok széles skáláját, bevezette a kompozit anyagból készült fedőlapok és rácsok új választékát. A TeraPlast által kínált fedőlapok és rácsok modern és innovatív, szabadalmaztatott kompozit anyagból (KinextTM) készülnek.
Ez az innovatív kompozit anyag lehetővé teszi az ellenőrző aknához használt magas terhelésállóságú fedőlapok gyártását. Íme az ilyen típusú fedőlapok használatának néhány előnye.

Alacsony súly - A KinextTM kompozit fedőlapok akár 70% -kal kisebbek, mint a hasonló öntöttvas fedőlapok, és így csökkennek ezek kezeléséhez, de főleg a szállításához kapcsolódó költségeket.

A deformációval és töréssel szembeni magas ellenállással - A kompozit fedőlapok nagy ellenállással rendelkeznek az alakváltozásokkal és a azon terhelés alatti töréssel szemben, amelyek megfelelően illeszkednek az EN124 szerinti terhelési ellenállási osztályba.

Csökkenti a zajszintet - A kompozit burkolatok jelentősen csökkentik a zajszennyezést. A KinextTM sűrűsége kisebb, mint az öntöttvasé, és csökkenti a beépített aknákon áthaladó járművek által okozott zajt és kellemetlenségeket.

Elektromos szigetelés - A fedőlapok különösen alkalmasak gyalogos közlekedési utakon történő felszereléshez. A KinextTM nem vezeti az elektromos áramot, így ezek a fedőlapok védik a gyalogosokat a feszültség-diszperzióktól, különösen nedves környezetben.

Korrózióállóság - A KinextTM ellenáll a vegyszereknek, és nem rozsdásodik vagy korrodálódik a légköri anyagoknak való kitettség következtében. A fedőlapokat nem kell újra festeni, és a termékek különösen alkalmasak olyan gyúlékony folyadékokat tároló területeken, mint az üzemanyagtöltő állomások, tároló létesítmények, amelyek jelentősen csökkentik a megjelenő szikrák okozta gyúlás kockázatát, úgy ahogy a fémet tartalmazó fedőlapok esetében lehetséges.

Lopás ellen védett - A fémhulladék értéke növekszik, és a lopások száma különös hatással van a helyi hatóságok és a szolgáltató vállalatok költségeire. A terméklopások gazdasági hatása mellett a veszélyes üregek által okozott súlyos balesetek és sérülések kockázata is fennáll. A kompozit fedőlapok értéktelenek (vagy rendkívül alacsony értékek) a különböző anyagok újra hasznosításával foglalkozó vállalatok számára.

A hőmérsékletváltozásoknak való ellenállás - A fedőlapokat -30 ° C és + 150 ° C-on tesztelték, miközben megtartották a terhelésállósági jellemzőket, ezért különösen alkalmasak nagyon meleg és / vagy nagyon hideg területekre.

Az elektromágneses hullámok átjárhatósága - az RFID (rádiófrekvenciás azonosítás) révén az "intelligens fedőlap" az a fedőlap, amely lehetővé teszi azt, hogy:

❒ akkumulátor nélkül akkor fogad és továbbít, amikor egy olvasó lekérdezi.
❒ akkor is lokalizálható, ha aszfalt borítja.
❒ minden információ az akna belsejében van.
❒ a karbantartási műveletek rögzíti.
❒ egyedi termékazonosítóval rendelkezik (mindegyik aknafedőlap saját sorozatszámmal rendelkezik a mikrocsipen)

Korrugált bordás PE csatornacsövek és idomok

Korrugált bordás PE csatornacsövek és idomok

A csöveket az SR EN13476-3: 2007 szabvány szerint koextrudálással állítják elő, ami egy sima, rendkívül alacsony érdességű, világos színű, a videókamerás ellenőrzést megkönnyítő belső falú, és profilos külső falú csövet eredményez.

A külső profilos fal ellenáll a külső terheléseknek, mivel nagyon jó ellenállás jellemzi. A külső profilos falszerkezet számos jelentős előnnyel rendelkezik: a sima falhoz képest sokkal kisebb falvastagság mellett a cső ugyanolyan ellenálló, ami a csövek nagyon kis fajsúlyát eredményezi.

A napsugarak romboló hatása miatt a hullámosított csövek külső falai az ultraviola sugárzások hatása ellen stabilizált anyagokból készülnek.

A PP hullámosított csöveket, fittingeket és tartozékokat kültéri eltemetett csapadékvíz, háztartási szennyvíz, árhullám elvezető csatornahálózatok, közúti és vasúti aluljárók kiépítésére használják, szabad áramlási feltételek (nem nyomás alatt) és 60° C és rövid uideig maximum 95°-100° C hőmérséklet, valamint 2 és 12 közötti pH érték mellett.

Az SN8 merevségi osztályba (8kN / mp) tartozó PP hullámosított csövekből és fittingekből áll.

Méret szempontból a csövek átmérőjük szerint különböznek:
1. DN / OD csövek - a jelzett átmérő a cső külső átmérője.
2. DN / ID csövek - az ábrán látható átmérő a cső belső átmérője.

Nyilvánvalóan mindegyik mérettartományhoz a fittingek széles skálája tartozik.
Az átmérő tartománya 160 és 1000 mm között mozog.


A csövek illesztése szintetikus O-ring (EPDM, SBR, NBR) gumi tömítéssel történik, biztosítva a rendszer tömítettségét.


A fúvókák geometriája biztosítja a csövek belső falának folytonosságát, ami nagyon jó hidrodinamikai tulajdonságokat eredményez a folyadékok szállítására, olyan részek nélkül, ahol szilárd anyag felhalmozódhat és turbulenciát okozhat.

A karmantyú geometriája biztosítja az illesztett csövek belső falának folytonosságát, ami nagyon jó hidrodinamikai tulajdonságokat eredményez a folyadékok szállításához, olyan részek nélkül, ahol szilárd anyag fennakadhat és turbulenciát okozhat.Korrugált bordás PP csatornacsövek és idomok

Korrugált bordás PP csatornacsövek és idomok

A csöveket az SR EN13476-3: 2007 szabvány szerint koextrudálással állítják elő, ami egy sima, rendkívül alacsony érdességű, világos színű, a videókamerás ellenőrzést megkönnyítő belső falú, és profilos külső falú csövet eredményez.

A külső profilos fal ellenáll a külső terheléseknek, mivel nagyon jó ellenállás jellemzi. A külső profilos falszerkezet számos jelentős előnnyel rendelkezik: a sima falhoz képest sokkal kisebb falvastagság mellett a cső ugyanolyan ellenálló, ami a csövek nagyon kis fajsúlyát eredményezi.

A napsugarak romboló hatása miatt a hullámosított csövek külső falai az ultraviola sugárzások hatása ellen stabilizált anyagokból készülnek.

A PP hullámosított csöveket, fittingeket és tartozékokat kültéri eltemetett csapadékvíz, háztartási szennyvíz, árhullám elvezető csatornahálózatok, közúti és vasúti aluljárók kiépítésére használják, szabad áramlási feltételek (nem nyomás alatt) és 60° C és rövid uideig maximum 95°-100° C hőmérséklet, valamint 2 és 12 közötti pH érték mellett.

Az SN8 merevségi osztályba (8kN / mp) tartozó PP hullámosított csövekből és fittingekből áll.

Méret szempontból a csövek átmérőjük szerint különböznek:
1. DN / OD csövek - a jelzett átmérő a cső külső átmérője.
2. DN / ID csövek - az ábrán látható átmérő a cső belső átmérője.

Nyilvánvalóan mindegyik mérettartományhoz a fittingek széles skálája tartozik.
Az átmérő tartománya 160 és 1000 mm között mozog.


A csövek illesztése szintetikus O-ring (EPDM, SBR, NBR) gumi tömítéssel történik, biztosítva a rendszer tömítettségét.

A fúvókák geometriája biztosítja a csövek belső falának folytonosságát, ami nagyon jó hidrodinamikai tulajdonságokat eredményez a folyadékok szállítására, olyan részek nélkül, ahol szilárd anyag felhalmozódhat és turbulenciát okozhat.

A karmantyú geometriája biztosítja az illesztett csövek belső falának folytonosságát, ami nagyon jó hidrodinamikai tulajdonságokat eredményez a folyadékok szállításához, olyan részek nélkül, ahol szilárd anyag fennakadhat és turbulenciát okozhat.

Drén csövek és idomok

Drén csövek és idomok

A csatornázási rendszerek szakértőjeként a TeraPlast a vízelvezető rendszerek portfolióját egészíti ki, három vízelvezető rendszert biztosítva ügyfeleinek, amelyekből ezek kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbbet, a kivitelezéstől függően, az alábbiak szerint:

❒ Vízelvezető rendszer, amely réssel gyártott, kompakt falú, merev PVC csövet alkalmaz

❒ Vízelvezető rendszer, amely réssel gyártott, flexibilis, hullámosított PVC csövet alkalmaz

 ❒ Vízelvezető rendszer, amely réssel gyártott, flexibilis, dupla falú, korrugált PE csövet alkalmaz

Mindezek a rendszerek a felszín alatti víz elvezetésére alkalmasak, különböző alkalmazásokhoz, mint például a felszíni és mély vízelvezető rendszerek, a földalatti vízelvezetés és az utak, vasutak, stadionok, valamint egyéb polgári vagy ipari épületek, hidrotechnikai vagy egyéb berendezések, mezőgazdasági alkalmazások. Az optimális megoldás, illetve a rendszer kiválasztása az üzembe helyezendő alkalmazás és az előírt gyűrűmerevségi követelmények függvényében történik.

A PVC-ből vagy PE-ből készült vízelvezető rendszerek élettartama legkevesebb 50 év.

Ezek a rendszerek nagyon korrózióállók, egyszerűen és rendkívül gyorsan telepíthetők, különösen olyan rendszerek esetében, amelyekhez a csöveket tekercsekben szállítják. A rendszerek karbantartása és tisztítása könnyen elvégezhető.

Vízelvezető rendszer, amely réssel gyártott, kompakt falú, merev PVC csőből

A TeraPlast kompakt falú, merev vízelvezető PVC-U csöveket gyárt, amelyek karmantyúval és elasztomer tömítéssel vannak ellátva, átmérőjük 110-400 mm között mozog és SN4 és SN8 gyűrűmerevségi osztályokba tartoznak. A csöveket 6 m-es rudakban gyártják, valamint karmantyúval és tömítéssel vannak ellátva.

Ezt a rendszertípust használják a felszín alatti víz elvezetéséhez, főleg olyan különleges körülmények között, ahol a statikus és dinamikus terhelések magasak, mint például a vasúti, nagyon terhelt utak stb. esetében A klasszikus alkalmazások mellett, mint amilyenek a fentiekben leírtak, ez a fajta rendszer a szilárd hulladéklerakókban is használható a kiszivárgások vagy a háztartási hulladékból származó biogáz felfogásához.

A keringetett folyadék maximálisan hőmérséklete 60 ° C.

Ennek a rendszernek a fizikai és kémiai jellegzetességei, és implicit előnyei hasonlóak a PVC-U rendszeréhez, amelyet a Külső szennyvízcsatornák PVC-U csövei és fittingjei fejezet ismertet.
A vízelvezető csöveket az SF 97/2015 szabvány szerint gyártják, a kompakt PVC csövek kerületén egy speciális géppel végzett további marási művelettel. A rések merőlegesek a cső tengelyére.

A rések 1,00 mm és 2,00 mm között mozognak, a közöttük lévő távolság 10,00 mm.
A csövek 1, 2, 3 vagy 4 sor résszel készíthetők. A kivitelezett réssorok számától függően megjelenik a nyitási fok.


Így kapunk:

❒ 4 réssorral - 360°

❒ 3 réssorral - 270°

❒ 2 réssorral - 180°

❒ 1 réssorral - 90°

Az ilyen típusú csövekhez a Külső csatornarendszerekhez használt PVC-U csövek és fittingek fejezetben részletesen ismertetett SN4 vagy SN8 sajtolt fittingek használhatók, amelyek tökéletesen kompatibilisek.

Vízelvezető rendszer, amely réssel gyártott, flexibilis, hullámosított PVC csövet alkalmaz

A hullámosított rugalmas PVC csőrendszer egy komplett rendszer, amely egyfalú PVC csövekből áll, amelyeket főként a föld alatti víz elvezetésére használnak lakossági alkalmazásokban, az alapokra és a falakra ható nedvesség és talajvíz elleni védelemben, a közutakon szélén, a forgalmi területeken kívül, a sportpályákon vagy a mezőgazdaságban, a rétek vagy más földterületek vízelvezetésére, vagy a kis vízkezelő létesítményekből származó víz beszivárgása ellen. A rendszer használata viszonylag egyszerű, olyan alkalmazásokhoz ajánlott, amelyek nem igényelnek gyűrűmerevséget.

A rendszer 50 és 160 mm közötti átmérőjű csöveket tartalmaz.

A csöveket 50 m hosszúságú tekercsekben gyártják és szállítják. Minden tekercs egy speciális dupla karmantyúval van ellátva a következő szakaszhoz való csatlakozáshoz. A csövek szintetikus szűrőburkolattal szintén rendelkezésre állnak, és megrendelhetők. (A csöveket geotextília vászonnal húzzák be).

A keringetett folyadék maximálisan hőmérséklete 60 ° C.

A vízelvezető csöveket az SR EN61386-23: 2004 SR szerinti extrudálással állítják elő úgy, hogy a hullámosított PVC csövek kerületén speciális rések készülnek. A rések merőlegesek a cső magasságára. A rések a csövek teljes kerületén (360 °) vannak kialakítva. A szakaszonkénti rések száma és a szabad átvétel területe (cm2 / m) közötti összefüggés a katalógus következő részében található meg, amely ezt a terméket részletezi. A rendszert egy speciálisan az ilyen típusú csövekhez gyártott sajtolt fittinggel egészítik ki.

Vízelvezető rendszer, amely réssel gyártott, flexibilis, dupla falú, korrugált PE csövet alkalmaz

A korrugált polietilénből készült flexibilis vízelvezető rendszer egy komplett rendszer, amely dupla falu korrugált PE csövet foglal magába, és az utak, vasutak, stadionok, valamint egyéb polgári vagy ipari épületek, hidrotechnikai vagy egyéb berendezések, mezőgazdasági alkalmazásokhoz használható. Optimális megoldás a magas gyűrűmerevséget nem igénylő rendszerekhez.

A korrugált csövek sima belső fala közepes sűrűségű polietilénből, a külső fala pedig magas sűrűség polietilénből készült, amely profilozott és a belső falhoz ragasztott. A korrugált szerkezet biztosítja a csővezeték rugalmasságát és a minimális anyagfelhasználást egy egységnyi hosszúságnál egy adott átmérő és gyűrűmerevség tekintetében.

A rendszer kettős falú rugalmas PE vízelvezető csöveket tartalmaz, amelyek átmérője 90-200 mm között mozog, gyűrűmerevsége pedig az SN4, SN8 osztályoknak felel meg, az EN ISO9969 szerint.

A külső ütésállóság az EN744 szabványnak és az EN1446 szerinti gyűrűrugalmasságnak felel meg.

A csöveket a cső átmérőjétől függően különböző hosszúságú tekercsekben gyártják és szállítják. Minden egyes orsót speciális dupla karmantyúval látnak el a következő szakaszhoz való illesztés érdekében.

A keringetett folyadék maximálisan hőmérséklete 40 ° C.

A vízelvezető csöveket az SR EN 13476-3: 2009 szabvány szerint gyártják speciális berendezések segítségével, a hullámos PE csövek peremén található résekkel. A hornyok merőlegesek a cső magasságára.

A csövek háromféle résszel rendelkeznek: 360 °, 225 ° és 135 °. A rések, amelyeken keresztül a víz behatol a csőbe, szimmetrikusan helyezkednek el a cső teljes átmérőjén és hosszán. Ezek a perforációk a cső felületéből körülbelül 50-100 cm2 / m2-t foglalnak el, a víz szabad áramlásához, a perforációs variánstól függően.

A szakaszonkénti rések száma és a szabad átvételi terület (cm2 / m) közötti összefüggést a katalógus következő részében találja, amely e terméket részletezi.


A rendszert egy speciálisan az ilyen típusú csövekhez gyártott sajtolt fittingek egészítik ki.

 

Szennyviz aknák és leválasztók

Szennyviz aknák és leválasztók

A szénhidrogén leválasztó termékcsoport leírása

Az olajleválasztókat az EN858 és a DIN 1999-10 szabványoknak megfelelően tervezték.


A TeraPlast által kínált szénhidrogén leválasztók polietilénből készülnek, a "rotomformálás" avagy a rotációs formázási eljárással. Ez egy olyan eljárás, amely lehetővé teszi az öntőforma független forgatását, amelyben a polietilén por kerül. Ezzel a módszerrel különböző formájú nagyméretű termékeket gyárthatunk.

A könnyű folyadékok szivárgása esetén olaj- és szénhidrogén leválasztókra van szükség.

 Ezek általában megjelennek:
❒ üzemanyagtöltő állomásokon;
❒ autómosókban;
❒ autójavító műhelyekben;
❒ parkolóhelyeken.

A TeraPlast által kínált szénhidrogén leválasztók választéka

osztályú szénhidrogén leválasztók

Úgy tervezték, hogy a standard vizsgálati körülmények között literenként 5 mg-nál kisebb koncentrációjú olajat kapjunk, ezeket a leválasztókat nagyon kis olajcseppek eltávolításához használják. A szénhidrogén leválasztó hatásának javítása érdekében a kimeneti csatlakozás előtt egy koaleszcens szűrőt telepítenek.

Amikor a víz áthalad a szűrőn, a kis olajcseppek nagy cseppeket képeznek, amelyek ezután leválnak a koaleszcens anyagról és felfelé emelkednek. Egy speciális beszívó rendszer puffer-áramlási hatást fejt ki a leválasztóban. Ez lelassítja az áramlást, és hatékonyan elosztja a leválasztó térben. A nehéz részecskék az aljára süllyednek és leválnak, míg a könnyű részecskék a felszínre emelkednek és ott kerülnek leválasztásra.

osztályú szénhidrogén leválasztók

Úgy tervezték, hogy a standard vizsgálati körülmények között literenként 100 mg-nál kisebb koncentrációjú olajat kapjanak, és alkalmasak arra, hogy alacsonyabb minőségi követelményt alkalmazzanak.

By-pass osztályú szénhidrogén leválasztók

A by-pass leválasztók a csapadékmennyiségek által generált 6,5 mm / óra (a csapadék 99% -a) áramlást teljes egészében kezelik. Ezeket a leválasztókat a parkolókban használják, ha elfogadható kockázatnak tekintik a nagy áramlások elleni teljes kezelése nem biztosítását. Például, amikor a jelentős olajszivárgás és a nagy csapadékveszély egyidejűleg alacsony.

A zsírleválasztó termékcsoport leírása

A zsírtartalmú szennyvizeket eredményező tevékenységekben használt zsírleválasztókat az EN1825 és a DIN 4040-100 szabvány szerint kell telepíteni a csatornacső és a szennyvíztisztító telep károsodásának megelőzése érdekében. Csökkentik az olyan incidenseket, mint a konyhában eltömődött csövek, javítják a szeptikus tartályok teljesítményét, megakadályozzák a kis szennyvíztisztító telepek szennyeződését.

A TeraPlast által kínált zsír leválasztók polietilénből készülnek. Rendkívül tartósak, könnyűek és ellenállnak a konyhában használt különböző vegyszerekkel szemben.

A zsírleválasztót a szennyező forrás közelében kell elhelyezni az épületen belül vagy kívül.

A föld alatti zsírleválasztót az épület közelében kell elhelyezni olyan területeken, ahol az erős és agresszív szagok kibocsátása nem jelent problémát, és ahol lehetséges a szippantó tartályos jármű tömlőjével való hozzáférés.

A bemeneti csatlakozónak a fagyási szint alatt kell lennie. A zsírleválasztónak nyitva kell lennie az ürítéshez és a tisztításhoz.

 

PE csövek és idomok csatornarendszerekhez

PE csövek és idomok csatornarendszerekhez

Csatornázási polietilén cső- és fittingrendszerek. A polietilén csöveket polietilén granulátum (PE80 vagy PE100) sajtolásával állítják elő.


A polietilén csövek sima belső és külső felülettel rendelkeznek, rugalmasak és a -30 ° C-ig terjedő külső hőmérsékletnek ellenállók. A polietilén csövek és fittingek számos felhasználási területtel rendelkeznek, többek között:


❒ Gravitációs vagy nyomás alatti csatornázási rendszerek.
❒ Építmények belső csatornahálózata.

A csövek várható élettartama legalább 50 év a nyomási és hőmérsékleti feltételek, valamint az üzembe helyezési technológia tiszteletben tartása mellett.

A polietilén csövek és fittingek a víz- és gázellátó és -elosztó hálózatokban való felhasználásuk tekintetében ismertek, de sikeresen használják őket gravitációs földbe fektetett csatornarendszerekhez is, különösen a nyomás alattiakhoz.

Gyakran vannak olyan helyzetek, amikor a csatornahálózat egy bizonyos része nyomásrendszerben van (szivattyúzott vízelvezetés). Ilyen helyzetekben leginkább ajánlott rendszer a polietilénből gyártott cső- és fittingrendszer, mivel a rendszer elemeinek illesztése hegesztéssel történik, ami biztosítja a rendszer tömörségét 0,5 bar feletti nyomás esetén, amely ellenőrzési nyomás tömítéssel és fittinggel illesztett PVC csatornázási rendszerekhez.

Bár a polietilén csövek olyan hálózatokhoz készülnek, ahol a nyomás elérheti a 25 bar értéket, a legtöbb esetben a csatornarendszerben 3,2 vagy 4 bar névleges nyomású csöveket használnak. A csatornázási polietilén cső fekete, csík nélkül, vagy fekete, barna csíkokkal.

A TeraPlast által gyártott szennyvízcsövek átmérőinek tartománya 200 és 630 mm között mozog, és 12 m hosszú rudakban szállítjuk.


Íme a polietilén csövek és fittingek néhány jellemzője és előnye.

MOZGATHATÓSÁG
A csőrendszer-alkatrészek és a PVC-fittingek alacsony tömege rendkívül nagy mozgásteret biztosít a szállítás, tárolás és kezelés, valamint a beépítés szempontjából.

HEGESZTHETŐSÉG
Ez a rendszer egyik alapvető jellemzője. A rendszer részei különféle speciális hegesztési technológiákkal kombinálhatók.

NYOMÁSVESZTESÉG
A csövek és fittingek belső felülete rendkívül sima, így nem képződhetnek lerakódások, és a nyomásveszteségek minimálisra csökkenthetők.

FAGYÁSÁLLÁS

A polietilén rugalmassága lehetővé teszi a csőszakasz tágulását, hogyha a szállított folyadék lefagy és így növeli a térfogatát.

VEGYI ANYAGOKKAL SZEMBENI ELLENÁLLÁS

Mind a PE csövek, mind a fittingek nagy kémiai ellenállással rendelkeznek a legtöbb vizes oldat, a talajban található anyagok, szervetlen sók, a legtöbb sav és bázis agresszív hatása ellen, még magas koncentráció és hőmérséklet esetén is.

DÖRZSÖLÉSSEL ÉS KORRÓZIÓVAL SZEMBENI ELLENÁLLÁS

Ezek a tulajdonságok lehetővé teszik a folyadékok 7 m / sec-nál nagyobb sebességgel történő szállítását eróziós problémák nélkül, még 1 és 14 közötti pH¹ értékű savas vagy lúgos anyagok esetében is.


TŰZZEL SZEMBENI VISELKEDÉS

A polietilén csövek lassan égnek, de nem táplálják az égést és önoltók (C4 osztály).


ALKALMAZÁSA A SZEIZMIKUS ÖVEZETEKBEN

A polietilén csövek rugalmassága és flexibilitása szeizmikus kockázatokkal bíró területeken történő használatát ajánlja.


STATIKUS ELEKTROMOSSÁG

A PE cső elektrosztatikus jelenségeknek van kitéve az anyag nagy ellenállása miatt. A földelt csövek terhelésnek vannak kitéve a környezet nedvességtartalma és a nagy rendszer-föld közötti érintkezés miatt.