PP csövek és idomok belső lefolyórendszerekhez

A beltéri PP szennyvízrendszerek az első modern műanyag rendszerek közé tartoztak, amelyek az 1990-es évek után a román piacra léptek. Az új PP-cső, valamint a karmantyúval és szigetelő tömítéssel ellátott PP fittingrendszer nagyon jelentős változást jelentettek a szerelés egyszerűsége, de a polipropilén fizikai-kémiai tulajdonságai miatt is.

A polipropilén egy termoplasztikus szintetikus gyanta, kisebb sűrűségű, mint a polietilén, a legnehezebb hőre lágyuló anyag, de nagyobb mechanikai szilárdsággal, nagyobb fúziós ponttal és jó méretstabilitással rendelkezik. Színtelen és áttetsző termoplasztikus termék, jó mechanikai, dielektrikus és elektromos szigetelési jellemzőkkel, valamint különleges ellenállással rendelkezik a vegyi anyagok hatásaival szemben.

A PP cső-, valamint a karmantyúval és szigetelő tömítéssel ellátott PP fittingrendszer elsősorban belső csatornarendszerekhez, de a szellőztető csatornarendszerekhez is használatos. A korrózióállósága és a különböző vegyszerekkel szembeni magas ellenállóképessége nemcsak a lakossági alkalmazásokban, hanem a vegyiparban vagy a gyógyszeriparban is használhatóvá teszi ezt a rendszert.

A PP rendszereken átvezetett szennyvíz maximális hőmérséklete rövid ideig 95°C lehet.


A PP csöveket és PP fittingeket sajtolással vagy festékkel, töltőanyaggal, stabilizátorral és súrlódási adalékanyagokkal kombinált PP granulátum befecskendezésével, állítják elő.

A szigetelést tartós, szintetikus gumi tömítésekkel biztosítják, amelyek a csövek és fittingek karmantyújának profilos elemébe vannak illesztve. A szigetelés még akkor is biztosított, ha a cső a megengedett határértékeken vagy mozgáson belül deformálódik. A csöveket és szerelvényeket szerelt szigetelő tömítéssel szállítjuk.

A PP csőrendszerek és fittingek becsült élettartama legkevesebb 50 év.A TeraPlast belső PP csatornarendszere az SR-EN 1451-1 / 2 és az SF98 / 2017 szabványok szerint gyártott teljes és változatos cső- és fittingrendszer.

A TeraPlast által kínált PP csövek és fittingek a méretskála szempontjából a következők: a csövek átmérőjének tartománya 32 és 125 mm között, míg a fittingeké 32 és 160 mm között mozog.

A beltéri csatornák PP cső- és fittingrendszerének jellemzői és előnyei


A HŐMÉRSÉKLETTEL SZEMBENI ELLENÁLLÁS

A PP csövek és fittingek nagyon ellenállók mind a magas hőmérséklettel (60 ° C-os munkavégzési üzemmód és rövid ideig 95 ° C), mind az alacsony hőmérséklettel szemben (-15 ° C-ig).

A VEGYI ANYAGOKKAL SZEMBENI ELLENÁLLÁS

Mind a PP csövek, mind a PP fittingek nagyon ellenállók  a legtöbb vizes oldattal, maró anyagok agresszív hatásával vagy vizes savas oldatokkal szemben. Így a PP csövek és fittingek 2 és 12 közötti pH érték közötti bázikus vagy savas vizes oldatok, ásványi sók stb. elvezetéséhez használhatók.  Így a PP csövek és fittingek tökéletesen ellenállók a mosógépek vagy mosógatógépek vízében lévő mosószerekkel szemben.

A RENDSZER TÖMÍTÉSEI

A csövekhez és fittingekhez használt tömítések elasztomer anyagból készülnek, amely még a legnehezebb munkakörülményeket mellett is tartós ellenállást garantálnak.

KOPÁSÁLLÓSÁG

A víz különböző típusú szuszpenziós részecskéket tartalmazhat, így figyelembe kell venni a csövek és fittingek kopásállóságát. A PP rendszer nehéz körülmények között is nagy kopásállóságot biztosít a különösen sima belső falaknak köszönhetően.

RUGALMASSÁG

Fontos jellemző, különösen a rezgésnek kitett épületekben, illetve a magas szeizmikus kockázattal járó területeken. Ez a jellemző elsősorban a karmantyús és tömítéses illesztésnek köszönhető, amely táguláskiegyenlítő szerepet játszik.  

ÜTÉSÁLLÓSÁG

Normál hőmérsékleten az ütésállóság optimális. Ezt az tulajdonságát alacsony hőmérsékleten is megtartja.

MOZGATÁS
A csőrendszer alkatrészeinek és a PP fittingek kis súlya rendkívüli mozgathatóságot biztosít az elemek  szállítása, tárolása és kezelése, valamint a telepítés alatt. A tömítések megléte biztosítja az alkatrészek könnyű és zökkenőmentes illesztését, biztosítva a gyors szerelést. A gyors szerelés érdekében ajánlatos a tömítést és a csatlakozó cső végét megkenni.

TELEPÍTÉS
A rendszerelemek illesztése

A PP rendszer egyik fő jellemzője a rendszer elemeinek rendkívül gyors, kizárólag kézi illesztése a szigetelő tömítések  segítségével. Minden rendszerelem (csövek és fittingek) karmantyúval és tömítéssel van ellátva.

Ez az egyszerű illesztési módszer teljesen mértékben kizárja a ragasztó vagy lángfűtés használatát a csőelemek illesztésekor.

A telepítés előtt ellenőrizze a csövek és fittingek tömítéseit és az egyéb hibák  lehetséges meglétét. Ha azt észleli, hogy homok vagy más szilárd anyag hatolt be a csövekbe vagy fittingekbe  (külső tárolás miatt) és azok lerakódtak a tömítésre is, akkor a szigetelés és biztos illesztés érdekében azokat le kell szerelni, meg kell tisztítani és vissza kell szerelni.  

Telepítéskor helyezze be a cső karmantyú nélküli végét az előzőleg szerelt cső karmantyújába. Az áramlás iránya: a cső karmantyús végétől a cső karmantyú nélküli vége felé.

A csövek gyárilag le vannak rézselve. A helyszínen vágandó csöveket a vízszintes tengelyhez képest 90° -os szögben vágjuk le, majd a vágást le kell sorjázni és egy reszelő segítségével újra le kell rézselni 15°-os szögben.

FIGYELEM! Tilos a fittingek lerövidítése, mivel így a csatlakoztatások nem biztosak.

Miután megbizonyosodott arról, hogy a tömítés helyesen van a karmantyú foglalatába helyezve, egy megfelelő kenőanyaggal kenje meg a tömítést és az illesztendő karmantyú nélküli véget. Győződjön meg arról, hogy a két összeillesztendő elem helyesen van-e beállítva.