PP zajcsökkentett csövek és idomok

PP csövek és idomok belső lefolyórendszerekhez

A PP ULTRA dB hangelnyelő belső csatornarendszer egy ásványi vegyületekkel kevert polipropilénből készült teljes cső és fittingrendszer. A strukturált falú csöveket sajtolással állítják elő: a belső réteg fehér színű, mely lehetővé teszi a könnyi ellenőrzést, a külső réteg pedig kék, mely a szennyeződésekkel szemben ellenálló és centimétereként kopásálló jelzéssel van ellátva. A fittingeket fröccsentéssel állítják elő.

Az alapanyag kiváló tulajdonságai: jelentős ütésellenállás, kémiai anyagokkal és magas hőmérséklettel szembeni ellenálló képesség, kiváló vízzárás, alacsony súly és könnyű szerelés, mindezek olyan indokok, melyekért az ásványi vegyületekkel kevert polipropilénből készült termékeink egyre népszerűbbe váltak.

A PP ULTRA rendszer elemei a következő átmérőkkel kaphatók: 50,72, 110 és 160 mm.

A RENDSZER FŐ JELLEMZŐI ÉS ELŐNYEI 

HANGSZIGETELÉS

Az ásványi vegyületekkel kevert polipropilénből (PP) gyártott strukturált falnak köszönhetően magas szintű hangszigetelés, a Stuttgarti Fraunhofer Intézet által megerősített 16 dB zajszint, a DIN 4109-10 szabványnak megfelelően, 3. fokozatú hangszigetelés, megfelel a huzamos tartózkodási helyként szolgáló épületek számára.

VEGYI ANYAGOKKAL SZEMBENI ELLENÁLLÓ KÉPESSÉG

A 2 - 12 közötti pH értékű agresszív folyadékokkal szembeni ellenálló képesség.

HŐMÉRSÉKLETTEL SZEMBENI ELLENÁLLÓ KÉPESSÉG

Magas hőállóképesség a folyamatosan 900C fokon, és rövid ideig 950C hőmérsékleti csúcsértéken keringő folyadékokhoz.

NAGY MECHANIKAI ELLENÁLLÓ KÉPESSÉG

Nagy mechanikai ellenállás még -100C fokon is, ennek köszönhetően télen is szerelhető. A nyomással és ütéssel szembeni nagy ellenálló képessége, valamint azon lehetőség, hogy a szerkezet belsejébe és a szerkezet alá talajba vagy betonba is szerelhető, a 4kN/m2 minimális gyűrűmerevségnek köszönhető (BD alkalmazási terület – S16 osztály).

EGYSZERŰ SZERELÉS

A mértékskála vezetékeken való feltüntetésének köszönhetően a rendszer összeszerelése nagyon egyszerű és hatékony – a csöveket bármilyen hosszúságúra fel lehet vágni. A nagyon egyszerű összeillesztési mód a gyárilag behelyezett tömítésnek és a fittingek széles körű választékának köszönhető.

HIDRAULIKUS JELLEMZŐK

A szennyvízáramlás nagyon jó hidraulikus jellemzői a teljesen sima belső védett felületnek köszönhető, amely megakadályozza a lerakódások felhalmozódását.

ALKALMAZÁSI TERÜLET

Az ULTRA dB hangelnyelő belső csatornarendszert nyomás nélküli rendszerekhez, hangelnyelő szaniter rendszerekhez, esővízhez és ipari elvezetésekhez használják.

A rendszert nagyon agresszív kieresztések, városi és ipari szennyvizek elvezetéséhez használják (szennyvizek, melyek pH értéke 2-12 között mozog), ideértve a nagy koncentrációjú hidrogén-szulfidot, valamint az is jellemzi, hogy nagyon ellenálló a magas hőmérsékletű szennyvizekkel szemben.

Az Ultra dB rendszer, az általa nyújtott előnyöknek köszönhetően, nemcsak lakásokba ajánlott, hanem csatornarendszerek kiépítéséhez is: tömbházakba, kórházakba, szállodákba, vendéglőkbe, bentlakásokba, spa-kba, laboratóriumokba, fogorvosi rendelőkbe, műtőkbe, iskolákba, egyetemek tantermeibe, könyvtárakba, rádió és TV stúdiókba, koncerttermekbe, konferenciatermekbe, színházakba és üzletekbe. A gyógyszeripari, élelmiszeripari és catering társaságoktól származó szennyvizek elvezetésére is használható (például amikor a szennyvíz zsírtartalma magas, a javasolt vízhőmérséklet 70°C).

PP csövek és idomok belső lefolyórendszerekhez

PP csövek és idomok belső lefolyórendszerekhez

A beltéri PP szennyvízrendszerek az első modern műanyag rendszerek közé tartoztak, amelyek az 1990-es évek után a román piacra léptek. Az új PP-cső, valamint a karmantyúval és szigetelő tömítéssel ellátott PP fittingrendszer nagyon jelentős változást jelentettek a szerelés egyszerűsége, de a polipropilén fizikai-kémiai tulajdonságai miatt is.

A polipropilén egy termoplasztikus szintetikus gyanta, kisebb sűrűségű, mint a polietilén, a legnehezebb hőre lágyuló anyag, de nagyobb mechanikai szilárdsággal, nagyobb fúziós ponttal és jó méretstabilitással rendelkezik. Színtelen és áttetsző termoplasztikus termék, jó mechanikai, dielektrikus és elektromos szigetelési jellemzőkkel, valamint különleges ellenállással rendelkezik a vegyi anyagok hatásaival szemben.

A PP cső-, valamint a karmantyúval és szigetelő tömítéssel ellátott PP fittingrendszer elsősorban belső csatornarendszerekhez, de a szellőztető csatornarendszerekhez is használatos. A korrózióállósága és a különböző vegyszerekkel szembeni magas ellenállóképessége nemcsak a lakossági alkalmazásokban, hanem a vegyiparban vagy a gyógyszeriparban is használhatóvá teszi ezt a rendszert.

A PP rendszereken átvezetett szennyvíz maximális hőmérséklete rövid ideig 95°C lehet.


A PP csöveket és PP fittingeket sajtolással vagy festékkel, töltőanyaggal, stabilizátorral és súrlódási adalékanyagokkal kombinált PP granulátum befecskendezésével, állítják elő.

A szigetelést tartós, szintetikus gumi tömítésekkel biztosítják, amelyek a csövek és fittingek karmantyújának profilos elemébe vannak illesztve. A szigetelés még akkor is biztosított, ha a cső a megengedett határértékeken vagy mozgáson belül deformálódik. A csöveket és szerelvényeket szerelt szigetelő tömítéssel szállítjuk.

A PP csőrendszerek és fittingek becsült élettartama legkevesebb 50 év.A TeraPlast belső PP csatornarendszere az SR-EN 1451-1 / 2 és az SF98 / 2017 szabványok szerint gyártott teljes és változatos cső- és fittingrendszer.

A TeraPlast által kínált PP csövek és fittingek a méretskála szempontjából a következők: a csövek átmérőjének tartománya 32 és 125 mm között, míg a fittingeké 32 és 160 mm között mozog.

A beltéri csatornák PP cső- és fittingrendszerének jellemzői és előnyei


A HŐMÉRSÉKLETTEL SZEMBENI ELLENÁLLÁS

A PP csövek és fittingek nagyon ellenállók mind a magas hőmérséklettel (60 ° C-os munkavégzési üzemmód és rövid ideig 95 ° C), mind az alacsony hőmérséklettel szemben (-15 ° C-ig).

A VEGYI ANYAGOKKAL SZEMBENI ELLENÁLLÁS

Mind a PP csövek, mind a PP fittingek nagyon ellenállók  a legtöbb vizes oldattal, maró anyagok agresszív hatásával vagy vizes savas oldatokkal szemben. Így a PP csövek és fittingek 2 és 12 közötti pH érték közötti bázikus vagy savas vizes oldatok, ásványi sók stb. elvezetéséhez használhatók.  Így a PP csövek és fittingek tökéletesen ellenállók a mosógépek vagy mosógatógépek vízében lévő mosószerekkel szemben.

A RENDSZER TÖMÍTÉSEI

A csövekhez és fittingekhez használt tömítések elasztomer anyagból készülnek, amely még a legnehezebb munkakörülményeket mellett is tartós ellenállást garantálnak.

KOPÁSÁLLÓSÁG

A víz különböző típusú szuszpenziós részecskéket tartalmazhat, így figyelembe kell venni a csövek és fittingek kopásállóságát. A PP rendszer nehéz körülmények között is nagy kopásállóságot biztosít a különösen sima belső falaknak köszönhetően.

RUGALMASSÁG

Fontos jellemző, különösen a rezgésnek kitett épületekben, illetve a magas szeizmikus kockázattal járó területeken. Ez a jellemző elsősorban a karmantyús és tömítéses illesztésnek köszönhető, amely táguláskiegyenlítő szerepet játszik.  

ÜTÉSÁLLÓSÁG

Normál hőmérsékleten az ütésállóság optimális. Ezt az tulajdonságát alacsony hőmérsékleten is megtartja.

MOZGATÁS
A csőrendszer alkatrészeinek és a PP fittingek kis súlya rendkívüli mozgathatóságot biztosít az elemek  szállítása, tárolása és kezelése, valamint a telepítés alatt. A tömítések megléte biztosítja az alkatrészek könnyű és zökkenőmentes illesztését, biztosítva a gyors szerelést. A gyors szerelés érdekében ajánlatos a tömítést és a csatlakozó cső végét megkenni.

TELEPÍTÉS
A rendszerelemek illesztése

A PP rendszer egyik fő jellemzője a rendszer elemeinek rendkívül gyors, kizárólag kézi illesztése a szigetelő tömítések  segítségével. Minden rendszerelem (csövek és fittingek) karmantyúval és tömítéssel van ellátva.

Ez az egyszerű illesztési módszer teljesen mértékben kizárja a ragasztó vagy lángfűtés használatát a csőelemek illesztésekor.

A telepítés előtt ellenőrizze a csövek és fittingek tömítéseit és az egyéb hibák  lehetséges meglétét. Ha azt észleli, hogy homok vagy más szilárd anyag hatolt be a csövekbe vagy fittingekbe  (külső tárolás miatt) és azok lerakódtak a tömítésre is, akkor a szigetelés és biztos illesztés érdekében azokat le kell szerelni, meg kell tisztítani és vissza kell szerelni.  

Telepítéskor helyezze be a cső karmantyú nélküli végét az előzőleg szerelt cső karmantyújába. Az áramlás iránya: a cső karmantyús végétől a cső karmantyú nélküli vége felé.

A csövek gyárilag le vannak rézselve. A helyszínen vágandó csöveket a vízszintes tengelyhez képest 90° -os szögben vágjuk le, majd a vágást le kell sorjázni és egy reszelő segítségével újra le kell rézselni 15°-os szögben.

FIGYELEM! Tilos a fittingek lerövidítése, mivel így a csatlakoztatások nem biztosak.

Miután megbizonyosodott arról, hogy a tömítés helyesen van a karmantyú foglalatába helyezve, egy megfelelő kenőanyaggal kenje meg a tömítést és az illesztendő karmantyú nélküli véget. Győződjön meg arról, hogy a két összeillesztendő elem helyesen van-e beállítva.

Egyébb kellékek a belső lefolyórendszerekhez

Egyébb kellékek a belső lefolyórendszerekhez

A kiegészítők a padlólefolyók, zuhanykád lefolyók vagy mosógép lefolyók, tetők, teraszok és erkélyek összefolyóinak, valamint a belső csatornahálózat kiépítése területén használatos standard és egyedi alkalmazások széles skáláját tartalmazza.

PVC csövek belső lefolyórendszerekhez

PVC csövek belső lefolyórendszerekhez

A belső csatornarendszerhez használt PVC csöveket sajtolással állítják elő, az SF77 szabvány előírásai szerint.

Alkalmazás

 • Belső csatornarendszerek, esővíz, meteorikus víz, civil és ipari építmények és 5 emeletnél magasabb épületek esetében.
 • Szellőzőrendszerek.

A csatlakoztatás típusa:

 • Rugalmas
 • Merev

A karmantyú típusa:

 • Gyűrűs (szétszerelhető)
 • Sima (nem szerelhető szét)

Csatlakoztatási mód:

 • Elasztomer gumi tömítőgyűrűvel
 • Ragasztással

A PVC rendszerek csöveinek csatlakoztatásához PVC karmantyút javaslunk ennek kémiai ellenállása és megbízhatósága miatt. A PVC berendezésnek fém vagy egyéb anyagból készült rendszerekhez való csatlakoztatása a megfelelő átvezető karmantyúk segítségével lehetséges.

Előnyök:

 1. Nagyon alacsony nyomásveszteség a sima belső felületnek köszönhetően, a cső teljes élettartama alatt.
 2. Jó rugalmasság.
 3. Egyszerű és gyors szerelés.
 4. Alacsony súly.
 5. Tűzálló, nem bocsát ki mérgező gázokat.
 6. Kiváló hő és hangszigetelés.
 7. Kiváló kémiai és elektrokémiai ellenállás.
 8. Jó mechanikai ellenállás magas és alacsony hőmérsékleten. egyaránt.

Szerelés

A TeraPlast belső csatornarendszerhez nyújtott PVC csöveket gyártósoron automatikusan sorjázzák és látják el karmantyúval a szerelés megkönnyítése és a gumi tömítőgyűrű védelme érdekében. A csövek csatlakoztatása egyszerű és gyors az elasztomer gumi tömítőgyűrűvel ellátott karmantyúknak köszönhetően, a szereléshez a következő lépéseket kell követni:

 1. Ellenőrizni kell a vágásnak a cső tengelyére való merőlegességét, valamint a sorjázás minőségét.
 2. Gondosan meg kell tisztítani az összeszerelendő részeket (tömítés, cső és/vagy karmantyúk) a durva szennyeződésektől.
 3. A gumigyűrű automatikusan bemegy a cső karmantyújába, a „V” alakú résznek a cső belseje felé kell néznie.
 4. A cső végét/karmantyút körbe kell kenni kenőanyaggal
 5. Az elemeket hosszirányú egymásba tolással kell összeilleszteni. Az így nyert szerelvényt pont a karmantyú alatt kell rögzíteni szorítógyűrű segítségével.

Szifonok

Szifonok

A TeraPlast a következőkben a professzionális padlólefolyókat ajánlja figyelmükbe, melyek főleg azon ügyfelekhez szólnak, akik biztos és hatékony megoldást szeretnének a kis kiegészítő számára, amely a beszerelés után a legtöbb esetben sajnos komoly fejfájást okoz a fürdőszobában megjelenő kellemetlen szagok miatt.

A padlólefolyók a padlók központi elvezetőjeként szolgálnak. Kielégítő eredmény elérése céljából a szerelőnek össze kell hangolódnia az műépítésszel, az építésszel, a csempézővel stb. Emiatt kérjük, hogy még e tervezési fázisban vegyenek figyelembe néhány dolgot:

A működés

A szifont végül is hogyan használjuk kérdésre a válasz az, hogy már a csatornarendszer tervezésének pillanatában döntsön a padlószifon kiválasztásáról. A padlólefolyók általában különböznek a rendszeres használat (például zuhany) és a nem rendszeres használat (mint fürdőszobai biztonsági lefolyó) esetében.

Szagelzárás

A ritkán használt padlólefolyók esetében egy dolgot mindenféleképp kerülni kell: a csatornarendszerből felszivárgó szagot. Egy klasszikus megoldás egy plusz bemenetelű padlószifon használata (HL300, HL304). A rendszeresen használt szaniter berendezés (például a bidé) biztosítja az állóvíz állandó frissülését. Ebben az esetben a szifont egy visszafolyásgátlóval kell ellátni, hogy a bidéből a víz ne folyhasson a padlóra.

Egy másik megoldás e problémára a HL „PRIMUS” szifonjai. Ezek a szifonok egy normál és egy mechanikai szagelzáróval vannak ellátva. A szagelzáró része egy úszóka. Abban az esetben, ha az állóvíz elpárolog, (vagy vákuumtechnikával kiszippantják), az úszóka lemerül a szifon szájára és elzárja azt.

Víznyelési képesség

A padlólefolyók víznyelési képességének értékelésére szolgáló vizsgálat az EN 1253-2:2004 szabványnak megfelelően történik, a lefolyórács felett 20 mm vízoszloppal. Abban az esetben, ha a padlólefolyót kád nélküli zuhanykabinban szeretnék használni (közvetlenül a padlón), úgy a szerelőnek vigyáznia kell arra, hogy a választott lefolyó víznyelési képessége nagyobb legyen, mint a zuhany vízhozama, annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a víznek a fürdőszoba száraz helyeire való jutása.

Vízszigetelés

Annak érdekében, hogy elkerüljük a padlón lévő víznek a padlóburkolat alá jutását, a padlólefolyót a helyszínen elkészítendő vízszigeteléshez kell csatlakoztatni.

Figyelem: A padlólapok közötti fuga nem vízálló!

A legtöbb esetben a vízállóvá tétel (általában folyékony, ecsetelhető vegyületekkel) közvetlenül a padlóburkoló lapok alatt történik. Az HL padlólefolyók peremmel vannak ellátva, melyre a szerelő a megfelelő vízszigetelő kittet szerelheti. A szerelő a csempézővel együtt dönt a megfelelő kittre vonatkozóan.

A vízszigetelő anyagnak közvetlenül a peremen történő alkalmazásával nem biztosítható a megfelelő vízszigetelés.

Szerelés

Amikor a padlólefolyót szerelik, a perem szintjének a padlóaljzatanyag felső szintje alatt kell lennie úgy, hogy a lefolyáshoz meglegyen a megfelelő dőlésszög.  E szerelés oka az, hogy biztosítsa, hogy a vízszigetelésen levő víz a lefolyó testébe gyűlik össze.

Ez okból:

Figyelem: A lefolyó teste nem a padlóaljzatanyag minimális magassága!

Design

Az ízlés és a funkcionalitás függvényében különböző típusú rácsokat és bővítőeszközöket választhat. A szerelőnek előzetesen egyeztetnie kell a megrendelővel, hogy megismerje ennek igényeit, mivel nem minden esetben lehet utólagos módosításokaz végezni.