Cine este românul care conduce o companie de peste 700 de milioane de lei în ţara noastră şi cum vrea să ajungă să depăşească 1 miliard de lei

Cine este românul care conduce o companie de peste 700 de milioane de lei în ţara noastră şi cum vrea să ajungă să depăşească 1 miliard de lei

De profesie economist, Alexandru Stânean spune că a ajuns în industria materialelor de construcţii „printr-o şansă”. De atunci s-au scurs aproape două decenii, petrecute în compania Teraplast, al cărei CEO este de aproape cinci ani. Cea mai mare ambiţie pentru mandatul actual? 1 miliard de lei cifră de afaceri.

interviu-teraplast-dezvoltare

„Am, din rolul actual, un obiectiv pe care spune că aş putea să-l numesc egoist. Respectiv, mi-ar plăcea să văd TeraPlastul la un miliard de lei cifră de afaceri. Nu aş putea să răspund neapărat de ce. E o cifră mare şi e o cifră rotundă. Sunt prea puţine companii din România de mărimea asta”, spune executivul din fruntea TeraPlast, companie cu venituri de 711 milioane de lei în 2022 şi investiţii de peste 100 de milioane de lei bugetate pentru acest an. Un alt obiectiv mai puţin măsurabil ar fi ca atunci când cariera sa se va încheia în compania pe care o conduce în prezent, să existe în companie o generaţie de manageri care să poată continua ceea ce s-a întâmplat în toţi anii aceştia. „Cel puţin la acelaşi nivel.”

Absolvent al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, secţia Economie, şi al unui master în comerţ extern în cadrul aceleiaşi instituţii, precum şi al unui Executive MBA la University of Hull, executivul şi-a început ascensiunea în cadrul Teraplast în 2007. De-a lungul timpului a schimbat mai multe poziţii în companiile grupului, s-a ocupat şi de deschiderea unor subsidiare internaţionale, cum e cea din Serbia, iar în 2018 a preluat conducerea companiei pe plan local. „Ştiţi cum e, când termini facultatea, mai ales la începutul – mijlocul anilor 2000, nu prea ai idee despre viaţă şi despre ceea ce se întâmplă în lume. Şansa m-a adus în industria materialelor de construcţii, pentru că activez în industria asta încă de când am terminat facultatea. Şi de ce am rămas? Pentru că o mare parte a carierei mele e în TeraPlast, un grup în care nu ai cum să nu te plictiseşti.

Dacă îţi doreşti un job de 8 ore şi nu ai niciun fel de ambiţii, probabil că grupul TeraPlast nu e mediul potrivit. Dacă doreşti în schimb să faci ceva, să-ţi laşi amprenta pe, şi folosesc un termen mare, pe economie, grupul TeraPlast e mediul potrivit”, povesteşte el. Privind în urmă, spune că nu putea să-şi imagineze, când a terminat facultatea şi când a intrat în industria asta, că va avea ocazia să deschidă fabrici în străinătate, de pildă. „Mai bine de jumătate de an am fost navetist în Serbia pentru deschiderea fabricii TeraSteel de acolo.

Oportunităţi de genul ăsta nu ai peste tot, doar în foarte puţini locuri, din păcate. Sunt genul de activităţi care pe mine mă ţin în priză.” Deşi, dacă ar fi să dea timpul înapoi, nu poate numi un domeniu pe care l-ar alege pentru a-şi construi parcursul profesional, ar avea însă o curiozitate. „Nu am avut ocazia să lucrez niciodată într-o multinaţională şi mi-ar plăcea să văd cum este, să îmi satisfac aceaste curiozitate. Multinaţionalele au avantajele şi dezavantajele lor. Exceptând faptul că TeraPlast a devenit o multinaţională, nu am lucrat într-o multinaţională aşezată.” La o experienţă „full-time” peste graniţe spune că nu s-a gândit niciodată la modul serios. „Evident, în principiu nu mă opun la nimic. Oricum, cred că poziţia de CEO presupune, sau are ca obligaţie, cu ghilimelele de rigoare, foarte multă mobilitate. Dar nu m-am gândit niciodată la modul serios la o carieră în străinătate.

Citește întreg interviul aici.

Te-ar putea interesa

Documente

Găsești toate documentele TeraPlast aici

Abonează-te la newsletter

Fii la curent cu ofertele noastre și tutorialele din grupul TeraPlast