Alexandru Stânean, TeraPlast: Nu avem ca obiectiv bifarea de operațiuni M&A sau de investiții externe doar pentru a marca stegulețe pe hartă

Alexandru Stânean, TeraPlast: Nu avem ca obiectiv bifarea de operațiuni M&A sau de investiții externe doar pentru a marca stegulețe pe hartă

TeraPlast (TRP) a rămas activ în strategia de a extinde amprenta grupului, potrivit lui Alexandru Stânean, CEO TeraPlast.

Acesta ne-a acordat un interviu în care ne-a spus: “Nu avem ca obiectiv bifarea de operațiuni M&A sau de investiții externe doar pentru a marca stegulețe pe hartă. Căutăm activ tranzacții care din perspectiva prețului și a sinergiilor create să aducă valoare acționarilor noștri”.

interviu-teraplast-dezvoltare

Cum merg planurile TeraPlast de extindere în Europa?

Alexandru Stânean: Am rămas la fel de activi în strategia noastră de a extinde amprenta grupului. Vă pot spune în același timp care nu sunt planurile: nu avem ca obiectiv bifarea de operațiuni M&A sau de investiții externe doar pentru a marca stegulețe pe hartă. Căutăm activ tranzacții care din perspectiva prețului și a sinergiilor create să aducă valoare acționarilor noștri.

Prezența noastră cu unități de producție doar în România este mai degrabă conjuncturală și avem discuții aplicate, analize punctuale pentru preluarea de active care pot să aducă creștere Grupului ca nivel de producție, extindere pe noi segmente sau pe noi piețe. Noi avem experiența fabricii din Serbia care, în decurs de 2 ani, a ajuns liderul pietei și un jucător important în regiune. Un astfel de know-how nu se pierde, el este perfecționat și folosit atunci când este nevoie.

Nu stăm pe loc din această perspectivă, dar astfel decizii importante necesită un grad ridicat de confidențialitate prin implicațiile pe care le au astfel de operațiuni. Vom anunța noutățile în măsura în care diferitele negocieri și evaluări aflate în diverse stadii se vor concretiza.

V-ați asumat să fiți o companie care crește cu două cifre an de an. Cum livrați acest obiectiv?

Alexandru Stânean: În orice aspect al activității noastre există un potențial de îmbunătățire pe care încercăm  să-l valorificăm. Mai devreme am atins tema fuziunilor și achizițiilor, cu un efect evident de creștere care nu mai necesită o explicație.

Un alt factor pe care mizăm sunt investițiile masive pe care le-am făcut în ultimii ani și care sunt o importantă sursă de creștere. Fabrica de folii biodegradabile, sistemele de încălzire prin pardoseală, produsele pentru infrastructura de telecomunicații sunt doar câteva exemple.

Investim în același timp și în inovație, cum este Gri(n) Pipe, țeava cu până la 100% PVC reciclat. Soluțiile noi și tehnologia aduc mai multă productivitate și la final rezultă mai multă creștere.

Pe de altă parte, acordurile fine în activitatea curentă, monitorizarea atentă a fluxurilor pot genera economii și alocări eficiente de resurse astfel încât să îmbunătățim constant activitatea. Suntem foarte atenți la trenduri și la cele mai mici modificări care apar. Ne uităm la evoluția pieței, la contextul macro-economic și pe baza precedentelor identificăm schimbările astfel încât să fim pregătiți, în poziția de a ne adapta la nivel intern și la piață.

Ați spus că economia are o șansă unică, în contextul fondurilor PNRR. Cum vedeți situația în prezent?

Alexandru Stânean: Debutul PNRR este greoi, dar aș vrea să cred că după ce mecanismele se pun în mișcare avem șansa de a ajunge la o rată onorabilă de absorbție. Planul este o sursă esențială de finanțare, având în vedere că intrăm și într-o perioadă mai complicată. Mi-aș dori ca România să scape de următoarea criză așa cum a făcut-o Polonia, în 2008- 2010, prin utilizarea intensivă a banilor europeni. Sunt încă multe variabile și condiționări date de capacitatea administrativă de gestionare a acestor fonduri. Acum sunt lansate apelurile în care timpul de răspuns și calitatea proiectelor sunt esențiale pentru a avea o absorbție eficientă a fondurilor. Cea mai importantă va fi însă implementarea, determinarea noastră de a fructifica la maximum  aceste oportunități. Noi, de exemplu, am depus deja un proiect pe componenta Tranziție spre o economie verde, pentru o nouă centrală fotovoltaică în parcul industrial din Sărățel. Ne-am bucurat să vedem că sunt sute de proiecte înscrise pe această componentă, ceea ce reprezintă o dovadă de implicare și în același timp fundația pentru un eventual succes PNRR . Ar trebui să accesăm astfel de finanțări cu fiecare ocazie, la fel cum ne respectăm obligațiile de plată a taxelor și impozitelor.

Citește interviul integral aici.

Te-ar putea interesa

Documente

Găsești toate documentele TeraPlast aici

Abonează-te la newsletter

Fii la curent cu ofertele noastre și tutorialele din grupul TeraPlast